Бучковски: Борисов нанесе смъртоносен удар върху противниците на сближаването Македония-България

Българският премиер Бойко Борисов нанесе сериозен удар върху противниците на сближаването между България и Македония. Това заяви бившият македонски министър-председател Владо Бучковски в интервю пред Георги Коритаров.

Бучковски определи интервюто на българския премиер пред телевизия „Сител“, което бе дадено преди няколко дни, като протегната ръка. Посланията в него „нанасят мощен удар, особено в Македония, върху кампанията на противниците на сближаването между двете страни“, каза той. Подобна е и ролята на интервюто на българския евродепутат Андрей Ковачев пред сайта мкд.мк

„Със задоволство слушах интервюто на вашия министър-председател Борисов за телевизия Сител. Прочетох с внимание интервюто, което даде за mkd.mk евродепутатът Андрей Ковачев. Смятам, че те, със своите изказвания потвърдиха нещо много важно, че в този момент ще е ключова работата на експертната историческа комисия, която трябва да отговори на въпросите кои са онези личности и събития, които потвърждават, че имаме обща история. Днес е безспорно, че ние македонците говорим на македонски език, който прилича на българския, но определено македонският език е един от белезите на нашата идентичност. Мисля, че който се опитва да ни уязви в нашия език и в нашата македонска идентичност, включително и в България, е противник на сближаването между нашите двата братски народа“, каза бившият македонски премиер.

На въпрос дали в Скопие ще приемат тезата, че някога сме били общ народ, Бучковски отговори: „Според мен ако се тръгне от Договора за приятелство и добросъседство, официално ние приемаме, че сме имали обща история. Това е неоспорим факт. Но твърдението, че ние всъщност сме един народ в две държави, в този момент, в Република Македония, ако се приеме тази теза, ще донесе повече вреди, отколкото полза. Аз съм привърженик на онези, които не са мнозинство. Ние твърдим, че нямаме по-голям съюзник в този момент от Република България“.

В същото време той предупреждава, че трябва да бъдем много внимателни, защото през последните няколко месеца се отвори място за всички онези, които се изплашиха от създаването на съюз между Македония и България. „И ако много говорят за 30 години независимост на Македония, забравят, че …. силната пропаганда отдалечи естествените съюзници, каквито са македонците и българите“, каза Бучковски.

Според него в исторически план Сърбия и Гърция винаги са се страхували от сближаването между София и Скопие. /БГНЕС