Бучковски: Очаквам с новия кабинет да намерим последния елемент на съгласието

Очаквам с новото правителство искрено и приятелски да намерим това, което много малко ни липсва, последният елемент в едно голямо съгласие. Според мен това трябва да стане по един европейски начин. Това заяви в интервю за БГНЕС Владо Бучковски, специален пратеник на РС Македония за преговорите с България.

Той призна, че процесът на сърбизация на РСМ е бил продължителен и нещата не могат да се променят за една нощ.

Процесът на сърбизация, както вие го наричате, траеше дълго. РСМ е независима 30 години. Но да не забравяме, че от 1941 до 1991 г. бяхме дял от Югославската федерация. Ние сме наясно, че нещата не могат да се променят за една нощ. Гледах на Договора за приятелство като една допълнителна възможност за изправяне на част от неправдите, които са нанесли политиците през изминалия век на двата най-близки народа в този дял на Европа“, каза Бучковски.

На въпроса защо в РСМ се опитват да променят идентичността на вече починали хора, които са се заявявали като българи Бучковски заяви: Част от проблемите, които имаме е да се уважава нашето общо минало. Разбирам вашето питане. Вие сте един от журналистите, които признавате реалността, признавате нашата идентичност. На това основание, градейки това доверие, много по-бързо ще се справим с обидите, които се отправят от единици. Това не е официалната политика на нашата държава - да се правят инциденти, които нанасят щети. Държавата е подготвена да реагира, за да не се повтарят подобни неща, които се наблюдават в последно време след блокадата на България, която реално доведе до замразяване на отношенията, които през 2017 г. вървяха във възходяща линия.

Според него България трябва да използва този и следващия месец, докато Зоран Заев е все още на власт, за да се постигне напредък.

„Той много вложи в нашето приятелство и сътрудничество. Другата опция е неизвестност. В политиката нещата се променят за една нощ. Разбирам, защо президентът Румен Радев и българското правителство искат допълнителни гаранции, за да не се върнем назад при една евентуална промяна на властта“, каза специалният пратеник.

Според него процесът е необратим. Той посочи, че експерти на двете външни министерства, както и самите министри Светлан Стоев и Буяр Османи са имали чести срещи в последните месеци. Те са работили по намирането на решение на пакета „5+1“, предложен от президента Румен Радев, в който също така е ставало дума за човешките права на българите в РСМ.

„Тежка битка, но ще победим. Това го дължим на генерациите от миналото, които заедно градяха мостове. Така и пише в нашия договор: общото бъдеще да ни бъде мост. Всичко това правим за бъдещите поколения, включително и препрочитането на историята, търсенето на общи събития и личности, които ни свързват, хармонизацията на учебниците. Това е част от пакета, за който се преговаря и македонската страна има предложено решение“, заяви Владо Бучковски.

Според него намирането на решение ще направи и двата народа по-силни. Той отбеляза, че в София сигурно са наясно, че нашият проблем вече не е двустранен, а регионален, защото спира и Албания за ЕС.

„Той има и големи геополитически последици за южното крило на НАТО. Това е една от причините, освен ЕС и САЩ да имат толкова голям интерес. Те са и ваш, и наш геостратегически партньор“, каза Бучковски.

Според него македонците са разочаровани от ЕС, защото са платили твърде висока цена – промяна на името, Конституцията, провеждане на референдум.

На въпрос на БГНЕС кога РСМ ще има най-накрая посланик в София след повече от година и половина, Бучковски отговори: Координацията между президента, правителството и МВнР върви. Ние нямаме посланик също в Сърбия и Турция. Една от причините да съм толкова често в София е да не се усеща тази празнина и липсата на посланик да не бъде главната пречка в отношенията между двете държави. /БГНЕС