Бучковски: Петков ще поиска преместване на ветото, има съгласуван документ

Българският премиер Кирил Петков ще предложи в парламента в София да бъде приета нова резолюция, която ще измести ветото за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС.

Това съобщи бившият премиер и бивш специален пратеник на РСМ за отношенията с България Владо Бучковски, предаде БГНЕС от Скопие.

Според него става въпрос за "съгласуван документ". "Налице е криза в управляващата коалиция в България - тя на практика е на стъклена крака. Трябва да признаем, че не е ясно дали македонският въпрос въобще ще бъде поставено в дневния ред, ако утре по време на извънредното заседание на НС в София бъде прието предложението за военна-техническа помощ за Украйна. БСП заплашва да напусне правителството, ако бъде прието подобно предложение. Не е ясно дали ще действа като правителство на малцинството и допълнително ще усложни въпроса около идеята на Петков, която той сподели публично , че ще поиска от парламента да приеме нова Декларация или резолюция, с която ще бъде отложено ветото. И дали онова, за което преговорят в момента двете правителства, ще бъде одобрено от техния парламент," каза още Бучковски в предаването "Утрински брифинг".

"В София има по-голяма нервност, отколкото в Скопие. При нас има една константа по този въпрос", каза още Бучковски и добави: "Петков попадна в капана на Каракачанов и Захариева при повторното откриване на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля и така той загуби част от симпатиите и в македонското общество."

"Отношенията между двете правителства в Скопие и София са на необходимото ниво. Но не може да се стигне до положителен ефект, защото в кабинета на България има външен министър, който открито заявява, че в страната има две политики по отношение на македонския въпрос. Тя /Генчовска, бел.ред/ обвинява директно кабинета на Петков и неговия външнополитически съветник Весела Чернева, че водят една политика, която, условно, казано се харесва на американците и на международната общност. А другата - консервативната политика, се ръководи от президента Радев и Генчовска. По-голяма част от българското общество не е готово да бъде вдигнато ветото", каза Бучковски и подчерта, че "противниците на сближаването в българското общество били по-гласовити". Според него "българската държава е дълбоко разделена и в нея има сериозно руско влияние". /БГНЕС