Бучковски: Русия стои зад антибългарските протести в Скопие, България и РСМ ще вървят само напред

Зад антибългарската истерия в РС Македония – протестите и предложението за референдум за анулиране на Договора за приятелство с България – стои Русия, която от дълго време работи за дестабилизация на региона.

Няма връщане назад в българо-македонските отношения, с ваша помощ ще имплементираме Френското предложение и ще станем член на Европейския съюз.

Това каза специално за БГНЕС бившият македонски премиер Владо Бучковски.

С него коментираме антиевропейските и антибългарски протести, които се организират в Скопие, и кой стои зад тях и няма интерес от добрите българо-македонски отношения.

Владо Бучковски подчерта, че Москва няма интерес от стабилност в Западните Балкани. Той припомни, че България е изгонила в началото на лятото 70 руски дипломати и дипломатически персонал от посолството на РФ в София, РСМ също е изгонила няколко дипломата.

„Не е тайна, че Русия от дълго време работи за дестабилизирането на държавите от Западните Балкани“, подчерта бившият македонски премиер.

Той е убеден, че в РСМ са се хванали за това, което може да предизвика най-много емоции, а това са българо-македонските отношения.

„Зад протестите и зад желанието за провеждане на референдум има руско влияние. Рано или късно това ще стане много по-ясно“, подчерта Владо Бучковски, добавяйки, че „не само партията Левица е част от този сценарий“.

Той изрази задоволство, че България и РСМ са запазили добрите си отношения.

„Приятно съм изненадан, че и на официално ниво по времето, когато министър-председатели бяха и Кирил Петков, и Бойко Борисов, както и няколкото служебни правителства задържахме добрите отношения“, каза Бучковски, уточнявайки, че това е било много полезно особено след агресията на Русия срещу Украйна.

На въпрос дали влизаме в нов етап на двустранните отношения след приемането на Френското предложение, Бучковски отбеляза: „Винаги съм бил оптимист за българо-македонските отношения. Няма връщане назад, ще вървим само напред. Имаше проблеми, тъпчехме на едно място, но никога не се върнахме назад. И ще продължим напред“.

Той също, както и настоящият македонски премиер Димитър Ковачевски, е убеден, че с „българската подкрепа РСМ ще имплементира Френското предложение и дай Боже през 2030 г. ще бъде част от ЕС“.

Все пак Бучковски предупреждава, че нещата не могат да се променят за една нощ. Въпреки това той смята, че за в бъдеще дори Смесената историческа комисия по-лесно ще намери общите личности, които ни обединяват. „Убеден съм, че обединени ще продължим да вървим напред“, каза Владо Бучковски. /БГНЕС