Бучковски: Само легитимни правителства могат да водят преговори

„Реално понастоящем не можем да направим много. Готови сме, но от друга страна нямаме легитимен събеседник за завършване на преговорите с България”, заяви специалният представител на правителството на Република Северна Македония Владо Бучковски.

В интервю за Сител телевизия Бучковски каза, че развитието в България показва, че тя навлиза в сериозна политическа криза и през следващите три месеца ще има служебно правителство, което ще бъде предложено от президента Радев.

„Всичко това показва, че през следващия период ролята на президента Радев ще се засили. Досега сме имали редовни контакти с него и неговия кабинет. Трябва да призная, че на срещата, която имах през втората половина на декември, не видях разлика между позициите, заемани от правителството и президента. Той с гордост заяви, че Декларацията в парламента е приета по негово настояване. Така че трябва да сме наясно, че българските позиции ще бъдат твърди в бъдеще, но от друга страна нашите и нашите позиции са кристално ясни и знаем до каква степен и какво можем да направим като отстъпка в преговорите. Ние казваме - не излизаме извън рамките на Договора за приятелство и сътрудничество и го считаме за нашата най-силна защита. От друга страна, очевидно е, че атмосферата в ЕС става все по-благоприятна за намиране на решение, каза Бучковски.

Според него това, което трябва да се направи в този вакуумен период, е изграждането на климат на доверие в медиите, културата, образованието, сред бизнес общността и младежите.

"Но от друга страна, трябва да имаме подходящ събеседник по ключови политически въпроси", каза Бучковски и добави, че въпреки че в момента има действащи институции в България, само правителствата водят преговори.

Той подчерта, че е убеден, че окончателното споразумение ще бъде постигнато след предсрочните избори в България, но ако не успеем да го направим сега, вторият ни шанс ще е след президентските им избори, които ще се състоят през ноември-декември.

„Тогава ЕС се председателства от Словения. Това е вторият ни голям шанс. Убеден съм, че ще успеем, по природа съм оптимист”, подчерта Бучковски.

Неуспехът да се намери общ език с опозицията в страната, според Бучковски, е недостатък и трябва да се намери начин през следващия период това да бъде преодоляно.

Той подчерта, че досега не е разговарял със Слави Трифунов, защото стратегията на страната ни е била, докато не приключи изборния процес в България и формирането на ново българско правителство, той като специален представител да не предприема никакви стъпки.

По отношение на включването на независими експерти, които биха помогнали в методологията и за преодоляване на евентуални спорове в съвместната македоно-българска комисия, Бучковски каза, че това не се приема от българската страна.

„Българската страна е наистина ангажирана с работата на смесената историческа комисия. Тя има сериозно отражение върху създадената атмосфера. Имаме предвид това в нашата стратегия и заявяваме, че не се намесваме в работата на комисията, но при всяка възможност ще трябва да насърчаваме нашите и техните експерти да излязат с решения възможно най-скоро, защото оставаме с впечатлението, че сме „затънали” в историята и това отразява желанието ни да изградим общо бъдеще възможно най-скоро. И тук някъде е формулата, при която трябва да търсим крайното решение”, каза Бучковски./БГНЕС