Бучковски: София и Скопие работят за решение на спора

Моята роля като специален представител на Северна Македония произтича от усилията на македонското правителство да постигне решение в двустранния спор с България и така да премахне пречките за началото на преговорите на нашата страна с ЕС. Това заяви пред БГНЕС специалният пратеник на македонското правителство за преговорите с България Владо Бучковски.

Той е на визита в София от вчера, където имаше срещи с високопоставени български официални лица.

„В тази връзка всяко мое официално съобщение по линията Скопие - София е по повод предложения от наша страна план за действие, който съдържа конкретни стъпки в частта от свързване чрез Коридор 8, сътрудничество в областта на образованието, енергетиката, културата, икономиката, информационното общество“, заяви Бучковски.

Според него това трябва да създаде доверие между правителствата и държавите, между народите на двете страни.

„Без значение каква е интензивността на моите пътувания и срещи, очевиден е интересът на двете държави да не се стигне до замразяване на отношенията или комуникация единствено през медиите и чрез посредници. Нашата близост като два народа и две държави с общи моменти в миналото и общ поглед към историята ни карат да предприемем стъпки за намиране на решение, а подобни работни срещи са именно стъпка напред към решението“, категоричен е Бучковски.

Той посочи, че в предстоящия период „нашата работна група ще разгледа коментарите на България по предложения от нас План за действия и ще бъде разработена ясна позиция“. /БГНЕС