Бучковски: Всичко зависи от нас за разрешаването на спора с България

„Трябва да се договорим със София директно. Но бъдещото българско правителство също няма да бъде в удобна позиция, тъй като нараства натискът както от ЕС, така и от нашия стратегически партньор, САЩ, който е изключително заинтересован от стабилността на Западните Балкани. Мисля, че ще имаме добри шансове, но всичко зависи от нас. Българската страна също трябва да влезе открито, рационално и прагматично в решаването на този проблем“, каза пратеникът на РСМ Владо Бучковски в интервю за „Гласът на Америка“.

„Очевидно е, че сега се процедира с третия мандат, спечелен от БСП и е сигурно, че и те не могат да съставят политическо правителство. Това означава, че през ноември ще има редовни президентски избори и това са трети избори подред. Това означава, че до края на ноември, началото на декември няма да имаме събеседник от другата страна. Така че ще трябва да изчакаме до декември“, каза Бучковски.

Той не очаква промяна в отношението към въпроса и от новото българско правителство, а добре познатите червени линии от българска страна остават. От РСМ зависи да се приспособи към това, но и да уважи декларацията, приета от парламента по предложение на опозицията.

„Изглежда трудно, но не и невъзможно, ако има ясно изразена воля и от двете страни. Ако бяхме приели исканията от българска страна досега, щяхме да имаме решение. Затова смятам, че нашата декларация е крачка напред, с която ВМРО-ДПМНЕ най-накрая показа готовност да подкрепи усилията, положени от македонското правителство, президента на Северна Македония, за намиране на взаимно приемливо решение, като същевременно се обърне внимание на евентуалната заплаха за нашата идентичност“, каза Бучковски. /БГНЕС