Бучковски: За РСМ Даниел Лорер е идеалният български външен министър

Най-вероятният нов премиер на България Кирил Петков ще назначи за министър на външните работи свой близък сътрудник. Петков твърди, че за този пост най-добрата личност би бил Даниел Лорер.

Това каза специалният пратеник на македонското правителство за преговорите с България Владо Бучковски.

"Лорер има изключителни познания и е негов /на Кирил Петков – бел.ред./ най-близък сътрудник. Той бе в неговия кабинет когато той бе министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев. Той е евреин, дипломирал се е в Университета в Тел Авив. Твърди се, че има опит при воденето на преговори и че е идеалният човек за решаване", каза Бучковски и добави: "Петков каза, че той ще се старае за подобряване на положението на българите в Македония, но е напълно наясно, че променянето на Конституцията не е единственото решение".

Според Владо Бучковски ключовият въпрос е дали ще има успех до 14-ти декември /когато ще се проведе срещата на върха на ЕС – бел.ред./. "Има окуражителни сигнали, за нова стратегия от българска страна, която е в полза на страната ни. Но сроковете не са наш съюзник", каза той в предаването "Топ тема", в което участва и бившият посланик на РС Македония в София Мариян Гъорчев.

"Колкото и да бърза Румен Радев при свикването на българския парламент, това няма да позволи на българската страна да реагира пред ЕС, за да се стигне до положително решение", каза бившият посланик.

Двамата отправиха тежки обвинения срещу политиката на България, която се била фиксирала само върху работата на смесената българо-македонска историческа комисия, която е била само една точка от Договора за приятелство подписан между двете на 1 август 2017г. На няколко пъти те призоваха "София да зачита правата на етническите македонци в България". Според тях "никой не разбирал позициите на България в света, а страната ни е била подложена на огромен външен натиск". /БГНЕС