Будапеща иска от Словения цензура на медиите

Будапеща призова за действие, след като словенско списание отправи предизвикателство към Унгария на челната си корица.

Словения отхвърли искането на унгарското правителство да цензурира журналисти, след като словенска медия излезе с корица, на която беше карикатура на унгарския премиер Виктор Орбан, който прави нацистки поздрав.

Говорител на Постоянното представителство на Словения в Европейския съюз потвърди, че външното министерство на страната е получило нота от унгарския посланик относно корицата.

Словенското министерство отговори на унгарците с позиция, в която се казва, че "[ние] стриктно спазваме свободата на словото и свободата на пресата и никога няма да се намесваме в редакционната политика на медиите", каза говорителят.

Политическото списание Mladina отразява в публикацията онова, което описва като тясното участие на ФИДЕС, управляващата партия на Орбан, в словенската политика, включително действията на лица, свързани с ФИДЕС, за да инвестират в медии, свързани с политическия му съюзник, опозиционната Словенска демократична партия (СДП).

След замразяването на членството на ФИДЕС от Европейската народна партия миналия месец, Мladina публикува корица, на която е изобразена карикатурата на Орбан, която прави нацистки поздрав. В илюстрацията Орбан е заобиколен от лидера на СДП Янез Янша, както и от двама други политици от СДП: евродепутат Милан Звер и депутатът в националния парламент Бранко Гримс.

Публикацията предизвика шумотевица сред представителите на унгарското правителство.

"За интелектуалците в редакцията на Mladina, която има дълга история на симпатия към многокултурния дневен ред и дълбоката антипатия към църквата, всеки, който изразява твърдо противопоставяне на имиграцията и желание да защити нашата християнска култура, трябва да бъде нацист“, пише унгарският държавен секретар по международните комуникации Золтан Ковач.

Според Мladina в съобщението, изпратено до словенското външно министерство, се казва, че "посолството твърдо вярва, че корицата на изданието Mladina на 22 март 2019 г. Излиза извън принципите на свободата на пресата, както и на свободата на изразяване... и изисква помощта на уважаваното министерство да предотврати подобни инциденти в бъдеще."

Нито унгарското външно министерство, нито СДП отговарят на искания за коментар.

Запитан защо е избрал да пусне тази корица, главният редактор на Mladina Грега Реповж каза пред „Политико“, че Орбан "говори като фашист, той се държи като фашист, използва антисемитска реторика".

"Унгария е страна, която не крие, че се опитва да нахлуе в автономията на словенската държава с капитал и всички други начини", добави той. /БГНЕС