Буферните паркинги ще са безплатни във вторник, "зелен билет" обаче няма

Столична община въвежда безплатни буферни паркинги, за всеки който остави колата си и използва градския транспорт във вторник като мярка за борба с мръсния въздух.

В столицата стойностите на ФПЧ са в пъти над нормата. За вторник, 10 декември, Националният институт по метеорология и хидрология е обявил жълт код за мъгла.

От общината заявиха, че продължава извършването на извънредни проверки на източници на замърсяване. Призовават се гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление.

От местната управа обаче все още няма да въведат т.нар. "зелен билет", а казват, че имат готовност за това при при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения на замърсяване.

Снимка от днес, 9 декември, София - кв. Манастирски ливади

По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова апелира Народното събрание да инкриминира горенето на отпадъци като мярка за борба със замърсяването на въздуха.

На сайта https://air.sofia.bg всички граждани могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване. /БГНЕС