Бухалов: Няма как Станилия да се готви и да получи финансиране без треньор

"В момента тя също няма треньор и затова не може да води подготовка и да бъде подписан договора с Федерацията. Действително средствата, които са гласували от Министерството, ще обезпечат подготовката на Станилия, но тя трябва да има треньор и да подпише договор с клуб", обяви президентът на Българската федерация по кану-каяк Николай Бухалов по повод обвиненията от най-силната ни състезателка в този спорт Станилия Стаменова, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът на Българската федерация по кану-каяк Николай Бухалов.

Вчера световната шампионка от 2015 година заяви в социалните мрежи, че през по-голямата част от 2020 година се е подготвяла, без да получава финансиране от Федерацията, а днес ръководството на централата отговори на обвиненията. "Абсолютно неприятно ми е да присъствам тук по такъв повод, тъй като е упрекната Федерацията, че едва ли не пречим на подготовката на Станилия Стаменова. Аз от моя страна мога да кажа, че това е един безпрецедентен случай, тъй като тя е плод на тази Федерация. През годините Федерацията е полагала повече от най-доброто за нея. Аз също съм част от подготовката ѝ, тя постигна най-добрите си резултати с мен. Взех я в Тракия в труден момент, търсил съм спонсори, единственият ѝ трудов стаж е само от този клуб. Да бъдем упреквани по този начин е най-малкото обидно", сподели Бухалов, под чието ръководство тя се качи на световния връх през 2015.

"За десет години при нея са се сменили девет треньора, винаги по това време, в края на годината или началото на следващата, сме имали някакви проблеми с подписване на договор, с намиране на треньор, в това число и двама треньори чужденци, сърбин и молдовец, които са се доказали, но въпреки всичко се оказа, че и те не са подходящи за Станилия. В момента тя също няма треньор и затова не може да води подготовка и да бъде подписан договора с Федерацията. Действително средствата, които са гласували от Министерството, ще обезпечат подготовката на Станилия, но тя трябва да има треньор и да подпише договор с клуб. Имайки предвид, че нашият спорт е опасен, зима е, студена е водата, за съжаление, в нашия спорт имаме дори и черна статистика, където някои действително са си отишли, когато няма наблюдение на треньор, не е обезопасен съответният водоем. Няма как Станилия да провежда подготовка без треньор", допълни президентът на Федерацията.

"Във Фейсбук може да се види каква подготовка е водила тя през миналата година и защо договорът, който е бил до август, не е анексиран. Защото знаейки, че в кану-каяка отпаднаха всички състезания, освен едно, и имайки предвид, че това е предолимпийска година. Станилия е световна шампионка 2015 година, но от тогава спортът се е променил много. Тя отказа да участва на единственото състезание, което се състоя, видях в публикацията и че тя има някакви травми. Федерацията е направила всичко възможно, ЯМР, предложила е лечение, тя тогава е казала, че лечението ще го направи сама. Но в същото време виждаме, че по време на Световната купа тя участва на състезание в Пловдив, така че не е здравословна причината тя да не участва на Световната купа", каза още Бухалов.

Техническият директор на Българската федерация по кану-каяк Дамян Дамянов заяви, че въпреки острите нападки на Стаменова, от Федерацията са отворени към диалог и се надяват възможно най-бързо да се стигне до разрешаване на конфликта, за да може тя да започне своята подготовка за атакуване на олимпийска квота. Той допълни, че Федерацията се надява българските състезатели да спечелят две или три квоти за Олимпиадата в Токио това лято, като с най-големи шансове са Стаменова, Ангел Кодинов и двойката ни каяк на 1000 метра. /БГНЕС