Буяр Османи: Ако има сръбско участие в атаката в Косово, РСМ да напусне "Отворени Балкани"

Ако има доказателства за сръбско участие в събитията в Северно Косово Македония трябва да преразгледа участието си в инициативата "Отворени Балкани".

Това каза македонският министър на външните работи Буяр Османи, предаде БГНЕС. "Сърбия трябва да положи усилия и да докаже, че няма нейна намеса в събитията в Северно Косово", каза още той пред местната телевизия "Телма". "Отворени Балкани" бе една добронамерена идея, но според мен, след събитията в Косово от 24-ти септември, Сърбия трябва да докаже, че не е забъркана в тях. В противен случай, ако има каквото и да е държавно участие в тях, тогава нашето участие в тази инициатива /Отворени Балкани, бел.ред./ става невъзможно, както и на останалите страни от региона. Тази идея имаше за цел да се постигне помирение, но случилото се в северно Косово, с това нападение, надявам се да се докаже, че няма държавно участие, но ако се докаже, че има такова, тогава ние трябва да преизпитаме участието си в тази инициатива", каза още македонският министър на външните работи.

БГНЕС припомня, че на 24-ти септември под ръководството на бившия заместник-председател на "Сръбска листа“ Милан Радойчич бе извършено въоръжено нападение в село Банска, Северно, при което загина сержант Африм Бунджаку от косовската полиция. След инцидента Радойчич избяга в Сърбия.

Президентът на Косово Вьоса Османи поиска сръбската държава да предаде престъпника Милан Радойчич. "Косово е обект на нападение. Косово е жертва на акт на агресия. Разбира се, първото нещо, което искаме, е Радойчич и другите терористи да бъдат предадени на Република Косово, за да може да се въздаде истинско правосъдие. Сърбия няма добра история по отношение на правосъдието. Няма нито един случай, в който престъпниците, извършили военни престъпления и геноцид в Косово и Босна, да са били изправени пред съда", каза Османи.

Радойчич е в "черния списък" на САЩ и Великобритания. Забранено му е да влиза и да извършва стопанска дейност в САЩ. Включен е в списъка поради подозрения за връзки с транснационалната организирана престъпност.

Инициативата „Отворени Балкани“ има за цел да създаде единен пазар между страните от Западните Балкани. Срещу нея категорично се противопоставят Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово. Албанският премиер Еди Рама и сръбският президент Алексанъдр Вучич са сред най-големите привърженици на „Отворени Балкани“ . /БГНЕС