Буяр Османи е оптимист за приемането на Северна Македония в ЕС

Наистина съм оптимист, че сега навлизаме в нова фаза, където топката е на наша страна и вярвам, че гражданите ще разберат важността на момента, в който се решава съдбата на държавите в определени моменти и това е един от тези моменти, когато се определя посоката на движение на държавата, когато сме в повратна точка, дали ще навлезем в период на изолация или в период на ускорена интеграция в ЕС.

Това заяви външният министър на РС Македония Буяр Османи пред агениця МИА в края на работното си посещение в Брюксел. Сега, казва Османи, отговорността е на всеки един от нас, всеки политик, всеки депутат и всеки гражданин. „Доминиращото мнение е, че има необичайна промяна в позицията на ЕС относно необходимостта от разширяване. За съжаление беше необходима война, за да се повиши това съзнание, но това съзнание е налице. Нагласата е, че не знаем колко дълго ще продължи тази отворена врата и затова е важно всеки да разпознае момента“, посочи Османи.

Той подчерта, че всички тук в Брюксел казват, че сега е моментът и геополитическият контекст, от който трябва да се възползваме, защото не се знае кога отново ще се създаде такава среда. „Това сега прави нашата отговорност още по-голяма да достигнем до всеки дом и всеки гражданин и да им кажем какво предстои, ако изберем едната посока, и какво, ако изберем другата посока“, добави Османи.

В Брюксел представи концепцията на Скопие за повече интеграция преди членството, като начин за поддържане на доверието в Европейския съюз. „Това не е някакво алтернативно споразумение и ние сме по-шумни, откакто Шарл Мишел каза, че 2030 г. е годината, в която ще станем членка. За нас е много важно бавно да се интегрираме в европейския пазар до 2030 г., да имаме достъп до фондовете на ЕС и да седнем на масата, където те създават политики, добави Османи. /БГНЕС