Букарев: Никой от Царско село не ни е търсил за симулативна игра преди мача

Треньорът на Витоша Бистрица Асен Букарев се отметна от думите си, след като преди няколко дни заяви, че е получил обаждания от много места с искане "бистришките тигри" да играят симулативно срещу тима на Царско село в мача между двата тима. Борещият се за седмото място тим на Царско село спечели двубоя в събота с 1:0, а след изказването на Букарев Етичната комисия към БФС се самосезира и днес изслуша наставника на Витоша.

Думите на Букарев са казани в състояние на "силен афект".

"Комисията по феърплей и етика с председател ген. Василев покани треньора на Витоша Бистрица Асен Букарев, за да обясни реакцията и думите си след края на мача с Царско село. Беше поканен на изслушване и беше помолен в писмен вид да представи обяснението си. В проведените разговори и в самото обяснение г-н Букарев категорично заяви, че думите му са произнесени в състояние на афект и че не е получавал обаждания от никой, нито свързан с отбора на Царско село, нито с други клубове. Тези му думи са провокирани по-скоро от разговори със запалянковци и негови познати, най-общо казано дали отборът му ще играе сериозно, нормално, в оставащите срещи, при положение че отборът му изпада във Втора лига. Поясни също така, че няма обаждания към неговите играчи за симулативна игра. Съответно Комисията с председател ген. Василев отправи забележка към г-н Букарев да прецизира изказванията си, тъй като все пак е лично, чиито думи предизвикват широк обществен интерес", заяви след днешното изслушване пресаташето на БФС Христо Запрянов.

Самият Букарев разпространи писмо до медиите и футболната обществено, в което потвърждава, че не е бил търсен за уговаряне на мача. "Категорично заявявам, че нито аз, нито моите футболисти са търсени от представители на ФК Царско село или други хора с цел симулативна игра в полза на ФК Царско село. В дните преди мача, както впрочем и преди мача срещу ЦСКА-София, редица фенове, познати и приятели ми задаваха въпроси дали ще играем сериозно и на максимум в контекста на факта, че отборът ни изпада във Втора лига.

Въпроси, които ме обидиха и разочароваха. Останах с впечатлението, че се шири нагласа, че ще загубим лесно и няма да играем феърплей до края на сезона, и в частност срещу ФК Царско село, защото са от София и съседи на Витоша. Допълнителен стрес за мен и отбора бе съмнението за заразени с COVID-19 и отлагането на срещата. Чашата преля след арогантни реплики на собственика на ФК Царско село от трибуната на стадиона, отправени към мен, щаба ми, играчите и съдията през второто полувреме на срещата, в стил "защо се хвърляме толкова, защо играем с толкова злоба".

Всичко това доведе до думите ми след края на мача, когато бях силно афектиран от всичко случващо се и много разочарован. Признавам, че изказването ми е пресилено и с лошо подбрани изрази. Съзнавам ефекта от емоционалните думи и отговорността, която нося като публична личност. Готов съм да приема справедлива критика и порицание. Твърдя, че винаги съм следвал правилата за честна игра и като играч, и като треньор. Същото се отнася за отбора на Витоша. Не на последно място бих искал да се извиня на всички колеги и футболисти на Витоша, както и на привържениците на отбора за причиненото неудобство", заяви той.

Въпреки това председателят на Комисията по феърплей и етика ген. Васил Василев заяви, че преписката от изслушването ще бъде изпратена до Прокуратурата за проверка за евентуално наличие на престъпление. Отделно случаят ще бъде разгледан и от Дисциплинарната комисия към БФС, която може да прецени да наложи наказание на Букарев.

Сигнал до прокуратурата ще бъде изпратен и по случая с президента на Марица Христо Христов, който вчера направи скандалното разкритие, че преди две години е дал подкуп на член на Изпълкома на БФС, за да бъде манипулиран резултата на мач на пловдивския клуб. Христов, който също така потвърди, че ще се кандидатира за президентския пост на футболната централа на Конгреса през декември, също бе привикан за обяснение от Етичната комисия, като той е обявил, че ще стори това на 9 юли. /БГНЕС