"Булгаргаз" иска по-ниска цена на газа за третото тримесечие

„Булгаргаз“ предложи по-ниска цена на природния газ през третото тримесечие заради алтернативните доставки на „синьо гориво“, предаде репортер на БГНЕС.

Дъщерното дружество на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ предложи на КЕВР да утвърди за третото тримесечие цена от 44,90 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Тази цена е с 0,6% или 0,27 лв./MWh по-ниска от утвърдената за второто тримесечие.

„Предложената за утвърждаване по-ниска продажна цена на природния газ за ІІІ-то тримесечие на 2019 г., се дължи на договорените от "Булгаргаз" ЕАД алтернативни доставки на по-ниски цени, в сравнение с тази по дългосрочния договор с основния доставчик“, се казва в съобщението на газовия доставчик.

БГНЕС припомня, че основен доставчик на „синьо гориво“ за страната ни е руският гигант „Газпром“. На 31 май 2019 г. изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов обяви, че неговата компания ще поиска по-ниски цени на природния газ, защото е успяла да договори 140 млн. куб.м. газ, различен от руския. Става дума за холандска фирма, която е доставила американско „синьо гориво“. Количествата, които са доставени, са 90 млн. куб. метра за второто тримесечие, и още 50 млн. куб. метра за третото тримесечие. /БГНЕС