"Булгаргаз": Няма да допуснем недостиг на газ

Осигурили сме количествата природен газ за българския пазар и няма да допуснем недостиг. Всички заявки на нашите клиенти са гарантирани. Това заяви Николай Павлов, изпълнителен директор на „Булгаргаз“.

Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз"

„В момента виждаме извънредна ситуация в Европа. Всички признават, че има енергийна криза и недостиг на газ. Стигна се до 120 евро за мегаватчас. Цената на природния газ спрямо миналата година се е увеличила почти 24 пъти“, посочи той пред бТВ.

Павлов заяви, че цялата тази ситуация с недостига на „синьото гориво“ се е отразила и на цените на тока, които са се увеличили на европейските пазари.

„Над 40% от електроенергията в ЕС се произвежда от природен газ и тази висока цена беше внесена в България. При нас ситуацията е по-различна, защото много малко количества електроенергия се произвежда от газ“, обясни Павлов.

Друг проблем, според него, е, че газовите хранилища в Европа не бяха запълнени. „Но ние изпълняваме нашия план за нагнетяване, дори нагнетяваме по-големи количества спрямо миналата година“, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

Той коментира подробно и ситуацията около „Топлофикация София“, която е не само най-големият клиент на „Булгаргаз“, но има и огромен дълг към компанията.

„Най-нежеланият изход е да се спре подаването на природен газ към „Топлофикация София“, подчерта Павлов.

Той отбеляза, че, ако се спрат доставките за „Топлофикация София“, ще спре газът за всички. „Надявам се да не се стигне до този сценарий. Не можем да рискуваме доставките за останалите потребители заради тях. Дългът трябва да бъде погасен“, заяви Павлов.

„Булгаргаз“ не работи на загуба, каза още той. Но в Европа, ако не си заплатиш природния газ авансово, няма да го получиш.

„Топлофикация София“ представлява 30% от портфейла на „Булгаргаз“ или 130 милиона лева. /БГНЕС