Булгаргаз обявява търгове за доставка на втечнен газ за ноември и декември

Булгаргаз ще обяви търгове за доставка на втечнен природен газ за ноември и декември 2022 г. Целта ни е максимално широк кръг компании да участват, заяви на брифинг директорът на Булгаргаз Деница Златева, предаде репортер на БГНЕС.

Булгаргаз вече разполага с капацитет от 10, 600 млн. мегаватчаса към строящия се терминал в Александруполис за количествата втечнен природен газ за срок от 10 години. Водим преговори за осигуряване на слотове за регазификация за ноември и декември, добави Златева.

Паралелно с това се водят и разговори за осигуряване на допълни слотове за 2023 г. и на терминалите за втечнен природен газ в Турция. Именно в тази връзка днес се обявяват търговете за доставка на втечнен природен газ за ноември и декември 2022 г., годишен търг втечнен природен газ за цялата 2023 г., както и стартиране на процедура за обявяване на търг за дългосрочни доставки за периода 2024 и 2034 г.

Процесът, по думите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“, стартира сега, защото ще отнеме период от 6 месеца, т.е. процесът ще се случи през месец март 2023 г. Златева добави, че стартирането на 10-годишния търг е и стратегия на служебното правителство.

Министърът на енергетиката Росен Христов от своя страна заяви, че служебното правителство е фокусирано да осигури доставки минимум до края на отоплителния сезон, а в идеалния вариант до края на 2023 г. Той подчерта, че „Булгаргаз“ не зависи от смяната на правителството, а е основният доставчик на газ в страната и търговете са част от дългосрочната стратегия на дружеството за диверсификация.

Енергийният министър добави, че цената за октомври е значително по-ниска от тази за септември, благодарение на конкурентните процедури, които са направили от служебното правителство. „Конкурентни цени можем да получим само чрез конкурентни процедури“, категоричен е той. „Резултатите за октомври са налице и продължаваме по същия път да осигуряваме количествата за останалите месеци за тази година и за цялата 2023 г.“, каза още Христов. Той подчерта, че търговете са само за втечнен газ, но предстои да бъдат обявени такива и за тръбен газ.

Деница Златева обясни, че конкретните количества за месец ноември са 1,5 млн. за мегаватчас и се очаква в първата седмица на октомври да приключи търгът и да бъде избран доставчик или доставчици, тъй като има възможност да се доставят и по-малки количества от обявените за месеца. „За месец декември са 2 милиона мегаватчаса. Годишният търг за 2023 г. е в размер на 16 милиона мегаватчаса, а търгът за дългосрочните доставки съвпада с годишния резервиран капацитет на терминала в Александруполис по 10,6 милиона мегаватчаса“, съобщи още тя.

По отношение на преговорите с „Газпром“ министър Росен Христов заяви: „Ние вратата на никого не затваряме.“ По думите му истинската диверсификация и независимост означава да имаме възможност да доставим количества газ поне на 130 – 150% от необходимите ни нужди.

„Преговорите с „Газпром“ продължават, които са водени от „Булгаргаз“, така че за момента нямаме някакво развитие, освен това, което последно обявихме“, каза Христов. Той допълни, че възнамеряват да обявят и търг за тръбен газ, като има индикации от други компании, включително и турски, които са готови да водят преговори. „Преговаряме също с Азербайджан за увеличаване на количествата за още 200 – 300 милиона куб. м. Имаме индикации, че са склонни да обсъждат нашето предложение“, обясни той и допълни, че ако преговорите завършат успешно, ще бъдат осигурени двойна повече газ от необходимия ни. Това означава, че „Булгаргаз“ ще може да стане, ако не европейски, то поне регионален доставчик и да се превърне в пълноценна търговска компания, която работи на печалба и системно доставя газ от различни източници, задоволявайки нуждите не само на България, но и на региона. „Това означава финансова стабилност, големи обеми, по-добри цени и стратегическо позициониране спрямо нашите съседни държави“, каза министър Христов.

На въпроса на какъв процент е Чирен, енергийният министър отговори, че е около 70%, но върви по график за изпълване на 80%. /БГНЕС

Тагове: