"Булгаргаз" завежда иск срещу "Газпром" за над 400 млн. евро

Преди повече от две години "Газпром Експорт" прекрати доставките по договора си с "Булгаргаз". След забавяне от този 2-годишен период, новото ръководство на "Булгаргаз" е взело решение и ще претендира претърпени вреди от прекратяването на доставките от "Газпром" за над 400 милиона евро.

Това съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, предаде репортер на БГНЕС.

Претенцията на "Булгаргаз" първо ще бъде претендирана към "Газпром Експорт", като ще бъде даден кратък срок за доброволно постигане на съгласилие. В случай, че такова не бъде постигнато, ръководството на "Булгаргаз" ще заведе арбитражно дело пред арбитражния съд към Международната промишлена палата в Париж.

Служебният министър на енергетиката поясни, че срокът, който "Булгаргаз" ще даде на "Газпром Експорт" е изключително кратък, тъй като има повече от две години забавяне за уреждането на въпроса.

"Не повече от месец да им се даде за постигане на споразумение", добави Малинов.

БГНЕС припомня, че руската компания спря доставките в края на април 2022 г., два месеца след началото на войната в Украйна.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Веселин Синабов каза от своя страна, че няма да се плаща авансово, а ще се плати 20 дни след доставката на кораба.

„Това ще повлияе на цената, която сме внесли в КЕВР днес, съобщи той и добави, че с около 3% ще бъде намалено предвиденото увеличение, т.е. вместо с 11%, увеличението ще бъде с 8%. 

По време на брифинга стана ясно, че предявен иск от „Газпром“ към „Булгаргаз“ няма.

Ресорният министър съобщи още, че турската компания "Боташ" ще направи отстъпка от 11 млн. евро за България през месец юни.

В края на април министърът пътува до Турция, за да преговаря с фирмата, тъй като стана ясно, че договорът е неизгоден за България. 13-годишният договор е на стойност над 2 милиарда долара и беше подписан от служебния кабинет на Гълъб Донев.

13 компании са заявили желание да получават газ през Турция чрез договора с "Боташ". /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон