България избегна загубата от Черна гора на старта на евроквалификациите

Отборите на България и Черна гора завършиха наравно 1:1 на Националния стадион „Васил Левски“ в първа квалификационна среща от група A. Двубоят започна по-добре за „трикольорите“. Изстрел на Тодор Неделев рикошира в тялото на съперников играч, а в последствие Даниел Петкович се намеси и изби. Малко след това отново полузащитникът на Ботев Пловдив бе в центъра на събитията, но ударът му бе избит в ъглов удар.

България не успя да спечели първия си двубой от квалификациите за Евро 2020.

Черна гора отвърна на предизвикателството, създавайки първото чисто голово положение в мача чрез Мирко Иванич. Той остана очи в очи със стража на „лъвовете“ Николай Михайлов, но вратарят на Левски се справи и топката излезе в корнер. До края на първото полувреме българите продължиха да владеят повече коженото кълбо, но рядко достигаха до сериозни опасности за гол пред вратата на Петкович. Втората част започна отлично за гостуващия състав, който поведе след точната интервенция на Стефан Мугоша. Офанзивният футболист получи топката около наказателното поле и с премерен удар с левия крак наказа българската отбрана. Възпитаниците на Петър Хубчев изглеждаха стъписани в тези минути и нямаха идея как да преодолеят добре организирания отбор на черногорците. В 61-а минута отново Иванич получи добра възможност да убие интригата в мача, но изстрелът му мина покрай вратата на Михайлов.

"Трикольорите" се добраха до равенството след точно изпълнената дузпа от Тодор Неделев.

Това сякаш окрили българите, които постепенно наложиха натиск над съперника в търсене на изравнителния гол. Първо удар с глава на Георги Костадинов не затрудни Петкович, а в последствие капитанът Ивелин Попов бе близо до попадението, но стражът на гостите спаси. Така се достигна до 81-а минута, когато главният съдия от Франция Руди Буке отсъди дузпа в полза на България за нарушение срещу влезлия като резерва Мартин Минчев. Повторенията обаче показаха, че фаулът е станал извън наказателното поле на Черна гора – нещо, което остана незабелязано от реферите. Зад топката застана Тодор Неделев, който възстанови статуквото. В последните минути домакините опитаха да осъществят пълен обрат, но изстрели на Страхил Попов и Минчев не намериха целта. Така България и Черна гора поделиха точките в група A на старта на квалификациите за Евро 2020. По-късно предстои другият мач в групата между отборите на Англия и Чехия, а следващият съперник на България е Косово. Двубоят ще се играе в Прищина в понеделник. /БГНЕС