България надигра Канада на старта на Волейболната лига на нациите

Мъжкият национален отбор по волейбол на България стартира по най-добрия начин участието си във Волейболната лига на нациите. „Лъвовете“, водени от Силвано Пранди, надиграха Канада с 3:1 – в отделните части (25:20, 26:24, 19:25, 25:17) в първия си мач от група 2 на турнира от първия уикенд в световната надпревара, който се провежда в аржентинския град Мендоса. С това волейболистите ни записаха първи три точки в лигата, а Силвано Пранди отбеляза успешно повторно завръщане начело на българските национали.

Пранди (л) се завърна с успех в официален двубой начело на България, след като "трикольорите" надиграха Канада с 3:1 гейма на старта на Волейболната лига на нациите.

Волейболистите ни показаха мотивация и желание за изява, като отбелязаха страхотно начало и взеха първия гейм с разлика. Втората част бе равностойна, като в решителните минути, при 24:24, канадците не издържаха и допуснаха две поредни грешки. С това националите ни спечелиха с 26:24 и поведоха с 2:0 гейма. Третата част бе изцяло под диктовката на „кленовите листа“, които взеха преднина, задържаха я докрай и спечелиха гейма, като се върнаха в играта. В четвъртата част България отново намери верния ритъм, като на второто техническо прекъсване волейболистите ни вече водеха с 16:11. До края родните представители не дадоха никакви шансове и спечелиха гейма, а с това и крайната победа с 3:1 гейма. "Няма как да не съм доволен, че започнахме с победа участието си в лигата. Спечелихме срещу един много добър отбор и това ме прави щастлив. Поздравявам момчетата и феновете, които ни стискаха палци пред телевизионния екран“, сподели след края на мача Пранди. „Същевременно обаче си давам сметка, че и двата тима допуснаха много грешки, което е нормално за тази фаза на турнира. В подобни срещи е победител този, който направи по-малко грешки. Видяха се хубави неща, но имаме и много за подобряване. Надявам се в следващите мачове това да се случи и да бъдем по-убедителни. Сега ни чака мач с домакина на турнира Аржентина и целта ни е да се представим по най-добрия начин“, завърши италианският специалист. Реализатор за победата стана Николай Учиков с 27 точки. Тодор Скримов добави 10 точки за успеха. За Канада най-резултатен бе Шарън Върнън-Еванс с 22 точки. В някои от останалите по-интересни първи мачове от Волейболната лига на нациите, Франция победи Русия с 3:1, а Бразилия надви САЩ с 3:0 гейма. Успехи записаха още Германия, Япония и Полша. Във втората си среща от група 2, българските национали излизат срещу домакина Аржентина, който надигра в първата си среща Португалия с 3:0. Двубоят е на 2 юни от 03:10 часа през нощта българско време. /БГНЕС