България няма да номинира олигарха Камчев за почетен консул

България няма да номинира олигарха Орце Камчев за почетен консул в Македония. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за Канал 5.

Скандалният македонски олигарх Йордан Камчев, който е разследван за пране на пари, беше предложен за почетен консул на страната ни миналата година, но властите в Скопие не подкрепиха тази идея.

Каракачанов заяви, че аферата "Рекет" се следи отблизо, но отрича всякакви спекулации за някаква връзка между България и случая. „Няма такова нещо, казвам най-отговорно. Не искам да навлизам в подробности, но казвам, че България не участва в този вътрешнополитически проблем на Македония. Къде е Камчев в момента, не знам. Но определено този скандал създава реакция в Македония“, добави той.

„Бизнесменът“ беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония с желязна ръка, контролирайки всеки един аспект от живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен Камчев, контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания в угода на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и в момента се укрива в Унгария.

Камчев заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков освен за пране на пари, са разследвани още за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро. Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди нова година.

По-рано тази седмица в интервю за БГНЕС македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че българският премиер Бойко Борисов по никакъв начин не е говорил с него за Камчев. Борисов не би си позволил подобно нещо, защото той е европейски премиер и зачита върховенството на закона, каза тогава Заев. /БГНЕС