България обърна САЩ в Пловдив и си осигури оставане в Лигата на нациите

Теодор Салпаров /л/ и Николай Николов /ц/ се завърнаха за България при обрата над САЩ насред Пловдив.

Тринадесетият мач на България в тазгодишното издание на волейболната Лига на нациите се оказа успешен за момчетата на Силвано Пранди,. "Трикольорите" успяха да стигнат до 5-ата си победа в турнира, надигравайки в Пловдив трудно и същевременно много сладко представителния тим на САЩ с 3:1 гейма (21:25, 25:19, 25:23, 25:23).

От чисто спортна страна, срещата не предложи най-брилянтната продукция заради множеството грешки (общо 64, от които 39 бяха дело на американците). Никой обаче не може да отрече, че волейболистите на Пранди демонстрираха характер и успяха да обърнат развоя на мача след загубения по категоричен начин първи гейм. Много впечатляващ беше начинът, по който "лъвовете" успяха да спечелят третата част след изоставане от 11:16, когато геймът изглеждаше загубен. Драматични моменти имаше и в края на четвъртия гейм, като победната точка трябваше да бъде проверена със системата за видеоповторения.

Селекционерът Пранди със сигурност ще извлече нужните поуки преди мача срещу Иран. Сервисът и блокадата ни - с пренебрежими изключения - не функционираха на най-високо ниво, което беше компенсирано от множеството неточности, които допуснаха състезателите на противника.

Най-резултатен в нашите редици беше Цветан Соколов с 20 точки - двойно повече от втория най-добър в това отношение Николай Николов. Иначе в мача над всички беше американският краен нападател Бенджамин Пач с 22 точки. Томас Джаешке, чийто бомбени сервиси неведнъж ни притиснаха до стената, завърши срещата с 13 пункта.

България не помръдна от 12-ата си позиция във временното класиране, където се намира по силата на своите 5 победи и 8 загуби (13 точки). Успехът ни е втори пореден след драматичното 3:2 над Германия в предходния турнирен уикенд.

За САЩ загубата беше 6-та в Лигата на нациите и втора в последните им три мача. Тимът заема 8-мо място с 22 точки, но като домакин на финалната надпревара има сигурно участие.

Двубоят между България и Иран е днес (29 юни) със същия начален час - 20,40 ч.