България очаква председателя на македонския парламент за ратификацията на Протокола

Председателят на македонския парламент Талат Джафери ще присъства на гласуването в българското Народно събрание на Протокола за присъединяването на страната му към НАТО, предаде репортер на БГНЕС.

На 15 февруари Парламентарната комисия по отбрана одобри Протокола. Гласуването се очаква да стане в сряда. "Преди 27 години България първа безусловно призна Македония, под нейното конституционно име и като самостоятелна и независима държава. България убеди и Турция и Русия, също да признаят нейната независимост. Най-отговорно заявяваме, че Северна Македония може да разчита на пълната ни подкрепа и съдействие за пълноценното й присъединяване към НАТО", заяви председателят на комисията по отбрана ген. Константин Попов след ратификация от Комисията по отбрана за присъединяването на Северна Македония към НАТО.

Членството на Македония в Северноатлантическия пакт стана възможно благодарение на разрешаването на спора за името на страната и окончателното ратифициране на Преспанския договор от страна на Гърция. Северна Македония стана 30-я член на пакта. /БГНЕС