България отдаде почит на Христо Ботев и загиналите за Родината

Стотици граждани и гости на столицата се събраха в Борисовата градина в неделния почивен ден, за да отбележат 2 юни – Деня на Христо Ботев и загиналите герои за свободата на Родината. На официална церемония пред паметника на гениалния поет и революционер те се преклониха пред героя, превърнал в едно поезия и жизнен подвиг, предаде репортер на БГНЕС.

Пред събралото се множество слово произнесоха поетите Здравка Евтимова и Никола Инджов, а деца от столични училища прочетоха свои стихотворения, посветени на Ботев. Под звуците на химна на България, изсвирен от представителния гвардейски духов оркестър, политици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на героя и с минута мълчание отдадоха почит на неговата саможертва. На церемонията присъстваха още заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов и Белоградчишкия епископ Поликарп.

Точно в 12.00 часа звукът от сирените наруши тишината. Пешеходци, автомобили и автобуси спряха, а всички забравиха за забързаното си ежедневие и отдадоха мълчалива почит пред подвига на Христо Ботев и хилядите герои, дали живота си за Свободата на България. /БГНЕС