България подкрепя РС Македония за Фронтекс, но при стриктно спазване на Договора и предложенията ни

България подкрепя присъединяването ма РС Македония към Фронтекс, но при стриктно спазване на Договора за приятелство и сътрудничество от 2017 г. Това се казва в официална позиция специално изпратена до БГНЕС от МВнР.

В документа се подчертава, че “България многократно е представяла позицията си пред органите на ЕС и е направила своите предложения по въпроса”.

БГНЕС публикува пълния текст на позицията на МВнР, изпратена до агенцията:

„България подкрепя подписването от страна на Европейския съюз на т.нар. Споразумения за статуса на действия, провеждани от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) с държавите от Западните Балкани, включително с Република Северна Македония.

Проект на такова споразумение бе договорен със съгласието на България още през 2018 г., а с Решение 2018/1535 от 28 септември 2018 г. Съветът на ЕС разреши подписването на Споразумение с тази държава (обозначена тогава в Решението под името бивша югославска република Македония).

Към днешна дата България потвърждава подкрепата си за подписване на утвърдения проект на Споразумение с условието актуализираният текст да не съдържа клаузи, които биха влезли в противоречие с двустранните договорености между Република България и Република Северна Македония, в т.ч. Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г.

Българската страна е заявила многократно пред съответните работни органи на ЕС своята позиция по въпроса и е направила съответни конструктивни предложения, които да позволят бързо финализиране на процеса по сключване на споразумението между ЕС и Република Северна Македония”. /БГНЕС