България помага на Хърватия със 100 хиляди евро, изпращаме и два ТИР-а с минерална вода

100 хиляди евро отпуска правителството като първоначална помощ за Хърватия, за да се справи след земетресението. Българското посолство проучва къде са най-големите щети. Отпуснатите средства ще отидат целево за две емблематични сгради, едната от които е Хърватската академия за науките и изкуствата, а другата Първа Горноградска гимназия в Загреб.

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на извънредн брфинг в МВнР след силното земетресение, нанесло разрушения в Хърватия и отнело живота на седем души, предаде репортер на БГНЕС.

Захариева отбеляза, че двете сгради, чието възстановяване ще бъде подпомогнато, са свързани с българската история. И за двете сгради ще бъдат отпуснати по 50 хиляди лева.

В Горноградската гимназия са се обучавали български ученици, стипендианти на Българската екзархия, включително от района на днешна Република Северна Македония, като Кръстю Сарафов, Любомир Милетич и Димитър Шишманов. Специален гост на гимназията през 60-те години на XIX в. е и Константин Миладинов, който представя пред учениците сбирката си „Български народни песни“, издадена с финансовата подкрепа на епископ Йосип Щросмайер.

Хърватската академия на науките и изкуствата е наследник на Южнославянската академия, създадена от епископ Йосип Щросмайер, който още през 70-те години на ХIX в., преди Освобождението на България, запазва пет места за представители на България. Сред първите български членове на тази Академия са Марин Дринов и Стефан Бобчев.

Захариева съобщи, че две големи фирми, производители на минерална вода - от Велинград и от Смолян, ще осигурят два ТИР-а с вода от България за пострадалите. Транспортът ще бъде осигурен с помощта на пловдивска фирма. Водата ще бъде доставена още в почивните дни в складовете на Българския червен кръст (БЧК) в село Лозен, откъдето ще тръгне към Хърватия.

Всички се молим и се надяваме броят на жертвите да не се увеличава. Заедно сме в този труден момент, каза още вицепремиерът Захариева и изрази съболезнования на близките на загиналите и на пострадалите. /БГНЕС