България ще има научна лаборатория на Антарктида

Започва изграждането на нова българска микролаборатория на Антарктида. Обектът трябва да е готов до 3 години, заяви в отговор на БГНЕС ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Лабораторията е нужна, защото намерените биоложки образци трябва да се обработват бързо, вместо да се пренасят по цяла седмица в други лаборатории. Вероятността да се похабят е голяма.

Микроорганизмите са изключително ценни за науката. Само преди седмица предоставихме ледена риба, която е с антифриз вещество вместо кръв. Нейният скелет е така направен, че да издържа на екстремални температури. Изучаването на тези организми помага да се намери лекарство срещу неизлечими болести като рак и остеопороза. Така че този свят от организми трябва да се изследва на място, обясни Пимпирев.

Тази лаборатория ще бъде лицето ни пред науката на останалия свят, добави той.

Професорът разказа, че изграждането ще стане доста трудно. Всички нужни материали и конструкция с тегло 20 тона ще се пренасят от България с контейнери, понтони и лодки. Преди да бъде изпратена, лабораторията ще бъде сглобена у нас, за да няма технически проблеми. След това ще бъде демонтирана и изпратена на части на ледения континент.

Тази година ще бъдат поставени основите. Самият обект ще бъде „на крака“, за да не бъде затрупан от снежните виелици. Мястото вече е определено, в близост основните постройки. Ще има собствено електрозахранване, водоизточник. Финансирането е от националната пътна карта за инфраструктура. По това перо се финансират проекти на държавата за различни лаборатории, които се строят у нас.

Днес 28-ата поред експедиция получи от държавния глава Румен Радев националния флаг. Тази година на групи ще заминат 29 души, сред тях и чужденци. Експедицията ще работи по 8 програми – 5 проекта от биоложки науки, ще се изследва прилежащата акватория на Южния океан на нашата база.

„За тези 30 години с много любов и всеотдайност българските полярници създадоха една малка България“, заяви в приветствието си президентът в присъствието на посланиците на страните, с които нашите учени работят в Антарктида. /БГНЕС