България ще подкрепи румънката Кьовеши за европейски главен прокурор

България ще подкрепи румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Това са потвърдили от правителствената пресслужба за националното радио, след изказване на премиера Борисов по-рано в събота.

Европейска прокуратура има задачата да се справи с престъпленията, свързани с бюджета на ЕС, като корупцията и прането на пари.

До неотдавна Лаура Кьовеши оглавяваше румънската антикорупционна агенция. Освен нея, за новия пост се състезаваше и французинът Жан-Франсоа Бонер, но тази седмица кандидатурата му беше оттеглена и Франция декларира подкрепа за румънката, пише БНР.

Окончателното решение трябва да бъде утвърдено от Европейския съвет и Европарламента. Европейската прокуратура трябва да заработи до края на следващата година. Тя ще има право да разследва престъпления, засягащи бюджета на ЕС като корупция, пране на пари и трансгранични измами с ДДС.

БГНЕС припомня, че в личния си профил във Фейсбук, лидерът на БСП Корнелия Нинова написа, че Кьовеши може да е носител на справедливост за европейските граждани.

"Страх лозе пази, но е късно за пазача. Борисов обявил, че ще подкрепи г-жа Кьовеши за главен европейски прокурор. Изчаквал бил ЕНП да има обща позиция. Тази седмица му зададох въпрос в парламента - ще я подкрепи ли. Не дойде да ми отговори, защото не било от неговата компетентност. Чудя се да се смея ли, да плача ли? Когато имаше двама кандидати", написа Нинова и добави: "Борисов не подкрепяше Кьовеши. Даже ме пращаше в Румъния да видя какви бели е направила. Сега, когато тя остана единствен кандидат - тича пред вятъра. Късно ви е за смяна на позицията, г-н премиер, посочва лидерът на БСП и добавя към Борисов: Време ви е за притеснения".

"Изразявам личното си мнение - подкрепях я и преди, и сега. Отнесох много критика за тази позиция и от свои, и от други, но продължавам да мисля, че тя може да бъде носител на справедливост за европейските граждани. Желая й успех", пише в заключение още Нинова. /БГНЕС