България скърби за Стефан Данаилов

Редица известни личности, актьори и политици изказват съболезнования по повод кончината на големия български актьор Стефан Данаилов, който почина тази нощ.

Румен Радев: До последния си час Стефан Данаилов се вълнуваше от проблемите на България Разделихме се със Стефан Данаилов - един от най-обичаните актьори на нашето съвремие. Това заяви президентът Румен Радев в профила си във фейсбук. Едва ли можем да си представим българското кино и театър без неговия талант и обаяние. Беше изпълнен с усещане за дълг към околните и не остана безразличен към ежедневието на българите. До последния си час Стефан Данаилов се вълнуваше от проблемите на България и вярваше, че има какво да даде, за да бъдат по-добри дните на нашия народ. Имах привилегията именно той да застане начело на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата ми за държавен глава, в който той вложи целия си авторитет и енергия. Стефан беше и си остава наш учител по непресторено рицарство. Нашата морална скала, която не отстъпи нито веднъж от достойнството, и на всеки успя да покаже колко силна е светлината на обичта. Дълбок поклон!

Бойко Борисов: „Сбогом! Беше голям мъж!“

Премиерът Бойко Борисов написа в профила си във фейсбук: „Сбогом! Беше голям мъж!”.

Вежди Рашидов: Със Стефан Данаилов си отива една епоха!

"Със Стефан Данаилов си отива една епоха!" Това заяви от Париж, където е на посещение, председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов. "Скърбя дълбоко за един голям талант, за един голям актьор и скъп мой приятел. Неговият въздух ще ми липсва много, но духом винаги ще сме заедно! Сбогом, Стефане!", допълни Рашидов, цитиран от Комисията по културата и медиите в 44-тото Народно събрание.

Боил Банов: „Осиротяха цветовете и зимата е някакси безкрайна...“

„Осиротяха цветовете и зимата е някакси безкрайна... Сбогом, Мастъре!“ Това написа във страницата си във Фейсбук министърът на културата Боил Банов.

Мариус Донкин: „Животът на Стефан Данаилов беше пример“

„Човешкото съзнание в такива моменти е склонно да подбира само хубавите неща. На мен ми е много трудно да говоря за Стефан в момента. 40 години сме заедно. Познаваме хубавото и лошото - на сцената и в живота“, заяви директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин. "Неговият живот е пример, дано този пример бъде дълбоко, а не кратковременно, съзнат от всички - да бъдат такива. Не подбираше артист ли си или не, обикновен човек ли си, богаташ ли си. Той беше човек, който искаше всички хора да бъдат заедно и да бъдат единни. Той обичаше всички", каза още той. "Спомените с него са страшно много. Не мога да забравя как той се погрижи за колеги, които бяха категорично срещу него. Ние сме играли над 100 представления. Преди представленията и след тях - всички му пляскаха", добави Донкин.

Корнелия Нинова: Стефан Данаилов беше вселена от талант, емоция и мъдрост

България загуби голям българин, обичан и уважаван от милиони хора. Това написа във фейсбук лидерът на социалистите Корнелия Нинова по повод кончината на легендата на българското кино Стефан Данаилов.

"Той беше вселена от талант, емоция и мъдрост. БСП загубихме една от най-авторитетните си личности и опора. Стефан беше вдъхновение за нас. След смъртта на татко, той стана мой втори баща. Загубих го. Ламбо, обичам те толкова много. Ще ми липсваш. Почивай в мир", написа още Корнелия Нинова.

Съюз на артистите: Благодарим ти за ролите, за уроците, за талантливите ученици, за мъдрите слова и за отношението!

„Животът ми не мина в преследване на цели. Аз съм артист и умея да давам, затова и получавам!” Благодарим ти за всичко, което остави след себе си! Благодарим ти за ролите, за уроците, за талантливите ученици, за мъдрите слова и за отношението! Оставаш в сърцата ни като един от най-обичаните и най-уважаваните, споделиха в социалната мрежа фейсбук от Съюза на артистите в България.

БГНЕС припомня, че легендата на българското кино Стефан Данаилов почина тази нощ.

"След продължително и тежко боледуване и въпреки всички усилия, положени от екипите на ВМА, в 00.15 часа тази нощ почина Стефан Данаилов", заявиха от болницата.

Един от големите ни български актьори Стефан Ламбов Данаилов, наричан още Ламбо, има над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г., избиран е за народен представител 6 пъти.

Роден е на 9 декември 1942 г. в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма „морска“ кръв. Майка му Евдокия Данаилова (1911 – 1963) е от Ловеч, а баща му полк. Ламби Данаилов (1905 – 1976) от Родопите, с. Райково, сега квартал на Смолян. Дядо му Васил Данаилов е деец на ВМОРО. Стефан има сестра – Росица Данаилова, също актриса, която е 9 години по-голяма от него.

Съпругата му е Мария Димитрова Данаилова. Има син от актрисата Ирен Кривошиева – Владимир Данаилов (р. 27 юли 1986 г.). Има доведен син от брака си с Мария Данаилова.

През ноември 2018 г. Данаилов разкрива, че е диагностициран с болестта на Паркинсон./БГНЕС