България, старият "троянски кон" на Русия, между Изтока и Запада

„България - страна, разкъсвана между лоялността към историческия си съюзник Русия и по-скорошния си статут на член на НАТО и Европейския съюз, продължава да бъде под руско влияние“, твърди публикация на Блумбърг, озаглавена „Старият „троянски кон“ на Русия между Изтока и Запада“.

Според агенцията, историческата роля е станала по-несигурна през последните месеци, тъй като руският президент Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган „демонстрират мускули“ в най-нестабилния регион на Европа.

„Проблемът за САЩ и Западна Европа, е че България избира да остане най-голямата опора на Русия в орбитата на Путин, защото това обслужва интересите на хората, които управляват страната“, цитира агенцията Илиян Василев, бивш посланик в Русия от 2000 до 2006 г.

„Основните канали за руско влияние са наследство от властова структура от съветски тип и корупция - лепилото, което държи заедно руското общество и това на България“, казва 63-годишният Василев, на когото беше забранено да влиза в Русия в отговор на санкциите срещу московското участие в Украйна и анексията на Крим. "България никога не е имала по-голямо геополитическо значение от днес", допълва той.

Свързана с Русия с кирилицата, близкия говорим език и православната религия, България отдавна е русофилска, продължава текстът, който разказва за Руско-турската война и близкото съюзничество на България със Съветския съюз по време на комунизма, „наречена 16-та република при бившия диктатор Тодор Живков“.

Припомнят се публикации, цитиращи руския посланик в ЕС през 2006 г. година преди присъединяването на България към блока, че би било полезно да има „троянски кон“ в съюза.

Медията обръща внимание на проекта за 200 милиона евро (217 милиона долара) на бившия кмет на Москва Юрий Лужков за деца и спортисти в България, наречен Камчия. Скрито от ваканционните курорти и вече почти разрушено селище на българското Черноморие е наричано от местните „Руския комплекс.“

Част от планетариума в СОК "Камчия"

То разполага с хотел, театри, кино и телевизионно студио. Обслужва 35 спорта и има басейн с олимпийски размери. В него има и училище с планетариум и почит към руската космическа програма с гигантски стенопис на космонавта Юрий Гагарин.

Това, което комплексът не може, е да бъде "домакин на шпионски щаб", шегува се директорът Николай Недялков преди дни.

Камчия е изпаднала в трудни времена, след като западните санкции удариха финансите на Москва. Един човек все пак „я наглежда“, твърди Блумбърг - руският министър на външните работи Сергей Лавров.

„Интересът му е повече в областта на геополитиката, отколкото го е грижа за благосъстоянието“, пише в публикацията.

Училището работи с около една четвърт от капацитета си от 1000 ученици и комплексът губи пари от своите съоръжения. Тези финансови затруднения засягат област от 16 села и 9 000 души, тъй като представляват над 90% от данъчните приходи, казва местният кмет Емануил Манолов. Проблемът е, че „не е създадена, за да печели“, казва 41-годишният Манолов, член на партията на Борисов.

Лавров заяви през декември, че Камчия е "уникален", "идеален модел на меката сила", и предложи тя да бъде под контрол на Кремъл. Правителството в София заяви, че няма официално искане за промяна на статута й, но това не попречи на някои българи да скочат срещу идеята, че може да се използва за обучение на оперативни лица.

„Каквото и да се случи по-нататък, Камчия показва, че България остава критичен аванпост във време на засилено напрежение заради шпионажа, енергийната сигурност и корупцията“, продължава Блумбърг.

За връзките на Русия с България агенцията изнася някои факти. Като например този, че България внася почти целия си газ чрез договор с „Газпром“, който продължава до 2022 г. „Около една трета от брутното търсене на енергия в България се задоволява от ядрена централа, захранвана с руско гориво, а страната иска да изгради втори завод с руски реактори“, сочи текстът.

Следващият подкрепящ факт е присъединяването на българския премиер Бойко Борисов към към Путин и Ердоган на церемония на 8 януари за пускането на газопровода „Турски поток“, пренасящ руски газ под Черно море до Турция, а след това свързващ се с България и Сърбия.

„Той също се опитва да жонглира между интересите на България както в енергийната сигурност, така и във външната политика“ твърди текста. „През май миналата година правителството започна изграждането на газопровод, който да свърже газовата мрежа с Гърция с надеждата да получи американски втечнен газ и доставки от Азербайджан“.

Борисов държи да се представи като човек, който може да обедини Балканите под егидата на ЕС, според медията. Той също така постигна сделка за 1,3 милиарда долара за закупуване на американски изтребители Ф-16 и се съгласи да бъде домакин на морски координационен център на НАТО в Черно море край Варна, на по-малко от 40 километра от Камчия, продължава тя.

Блумбърг припомня и отказа на България да се присъедини към повечето държави от ЕС при експулсирането на руски дипломати след отравянето на шпионина Сергей Скрипал във Великобритания.

„Този четвъртък Борисов беше попитан от български репортери в Брюксел дали руснаците строят военна база в Камчия. Той отговори, че си спомня кога е бил на детски лагер там и не знае, че нещо се променя“, цитира думите му статията.

Тя продължава с изявленията му, че България ще продължи да балансира между интересите си с Русия и Турция и на запад.

„Вижте, едно нещо е „прагматичната политика“ и ние я прилагаме“, се казва в едно от тях. „Друго нещо е евроатлантизмът, към който се ориентирахме.“

Борисов ефективно играе ролята на "добрия европеец", казва Руслан Стефанов, директор на икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията, изследователска група в София. „Тревогата е, че олигарсите контролират критични активи и това оставя страната на капризите на тясна група хора - това, което аз и колегите ми наричаме „превземане на държавата“.

„Ако променят своята васална зависимост, това променя цялостната ориентация на страната“, казва Стефанов.

Това, както винаги, зависи от парите, твърди агенцията, посочвайки, че Германия е изпреварила Русия като най-големия търговски партньор на България през 90-те години, но и че рафинерията на руския петролен гигант „Лукойл“ в Бургас остава най-голямата компания в страната.

„Най-належащият въпрос е, че системата на властта в България може да бъде лесно манипулирана“, казва Калин Славов, ръководител на „Трансперънси Интернешънъл“ в България от 2011 г., цитиран в статията. Тази година страната изпревари Гърция като най-корумпирания член на ЕС в годишния индекс за корупция, припомня той.

Накратко, България ефективно се управлява от хора, които могат да правят това, което искат, казва още той: Правната рамка не е достатъчно силна, за да поддържа върховенството на закона, а членството в ЕС и НАТО не е направило достатъчно, за да приближи страната по-близо към западните си норми.

„Страната е получила над 20 милиарда евро помощ от ЕС от 2007 г. насам и всички основни политически партии изразяват подкрепа за по-изразено изравняване, включително присъединяване към еврото“, продължава статията. „Подкрепата за членство в ЕС е сред най-високите от всички държави-членки - над 60%“.

Агенцията цитира и доклад, публикуван този месец от „Pew Research“, проследяващ глобалните тенденции в националните нагласи, според който 73% от българите гледат на Русия благосклонно, повече от която и да е от другите 32 анкетирани страни. Путин има подкрепата на 62% от българите, която също е най-високата.

Михаил Груев - професор по история и ръководител на националния архив на България, също присъства в публикацията.

"Има риск от загуба на равновесие. България трябва просто да приеме реалността“, казва той. "Това е въпрос на история и география."

В края на публикацията си Блумбърг цитира Недялков - управляващия директор на "Камчия" и бивш инвестиционен банкер, живял в Русия почти две десетилетия: „Българският премиер се справя много добре с това да демонстрира, че няма съмнение, че България е част от ЕС, но все пак това не е пречка за бизнес и взаимодействие със страни извън съюза." /БГНЕС

Ню Йорк / САЩ