Бундестагът призовава за забрана на "Сивите вълци" в Германия

Бундестагът призова германското правителство да забрани клоновете на турската дясна екстремистка група "Сиви вълци" в Германия. Парламентът с голямо мнозинство прие съвместно изявление на представители на християнския блок ХДС / ХСС, социалдемократите, свободните демократи и Зелените, призовавайки правителството да следи отблизо дейността на „Сивите вълци%“ в Германия и „решително да им се противопостави чрез върховенството на закона ", съобщава „Дойче Веле“.

Документът подчертава, че движението "Сиви вълци" се основава на националистическа и расистка идеология, враждебно е към демокрацията и подкопава вътрешната сигурност във ФРГ. В изявлението се отбелязва също, че „Сивите вълци“ поддържат контакти с партиите на Националистическото движение (MHP), които в Турция формират управляваща коалиция с ислямистката Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Смята се, че в Германия има около 11 000 членове на движението „Сивите вълци“. В началото на ноември групата беше забранена във Франция за „разпространение на дискриминация и омраза“ и „участие в актове на насилие“. В изявление, прието на 18 ноември, германският Бундестаг приветства решението на френското правителство, изразявайки надеждата, че други държави ще последват примера на Франция.

Член на организацията "Сивите вълци" е Али Агджа, който през 1981 г. извърши неуспешен опит за покушение срещу папа Йоан Павел II. Основател на националистическото движение е полковник Алпарслан Тюркеш. / БГНЕС