Бунтът на Пригожин, отговорът на Путин

Вечерта на 23 юни Евгений Пригожин, ръководител на ЧВК „Вагнер“, обяви, че ЧВК започва „поход на справедливостта“, след като руската армия уж е ударила лагер на наемници, а ФСБ е започнала дело за въоръжен бунт.

Още в събота сутринта Пригожин обяви, че неговите поддръжници са превзели военни обекти в Ростов на Дон и са свалили хеликоптери на руското Министерство на отбраната. А след това публикува видеоклип, на който се вижда как преговаря с представители на Министерството на отбраната и Генералния щаб в щаба на Южния военен окръг.

В центъра на Ростов се появиха танкове и картечници, изходите на града бяха блокирани, а жителите бяха помолени да не напускат домовете си. Руското МО поиска от бойците на на Вагнер да се предадат, а руският президент Владимир Путин в извънредно обръщение нарече случващото се предателство, измяна и удар в гърба.

Би Би Си разказва основната история на случващото се.

Пригожин - в щаба на Южния военен окръг

Тази нощ ФСБ, Националният антитерористичен комитет и Главната прокуратура съобщиха, че основателят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин е привлечен като обвиняем за организиране на въоръжен бунт (279 от Наказателния кодекс).

Първоначално нямаше реални признаци, че наемниците наистина са започнали обещания „поход на справедливостта“ за сваляне на военното ръководство на страната, въпреки че Пригожин заяви, че е преминал границата и се движи към Ростов на Дон.

Но в Москва и Ростов силите за сигурност бяха приведени в бойна готовност, а генералите от руското МО и Генералния щаб Сергей Суровкин и Владимир Алексеев записаха видеопослание до наемниците, в което ги помолиха „да не забиват нож в гърба на президента“.

От Кремъл заявиха, че Министерството на вътрешните работи, ФСБ и Росгвардия докладват на президента Путин денонощно.

Тази сутрин изглеждаше, че опасенията на служителите на службите за сигурност и правоприлагане не са били напразни. Много жители на Ростов на Дон се събудиха от гледката на тежка техника и въоръжени мъже в центъра на града.

Мерките за сигурност в града са засилени още през нощта, включително е задействан планът „Крепост“, който включва спешно събиране на полицейски служители и поемане на контрола върху особено важни обекти на Министерството на вътрешните работи, Федералната служба за сигурност и Федералната служба за изпълнение на наказанията. Още тогава жителите са забелязали БТР-и по някои от улиците.

През нощта губернаторът на Ростов Василий Голубьов направи няколко изявления. Първо, той заяви, че правоохранителните органи правят всичко възможно за гарантиране на сигурността, след което помоли жителите да не излизат от домовете си и да не пътуват по федералната магистрала „Дон“, която е частично блокирана. Там, по данни на местните медии, до сутринта е имало многокилометрово задръстване.

Към 5 часа сутринта местно време в града са започнали да навлизат цели колони от тежка техника. Хора в камуфлаж бързо отцепиха най-големите силови структури - по-специално щаба на Южния военен окръг и регионалните управления на Министерството на вътрешните работи и ФСБ.

Според съобщенията в местните медии и според това, което е разказал пред Би Би Си човек, живеещ в Ростов на Дон недалеч от щаба на Южния военен окръг, в града не е имало боеве - колони от войници са влезли в центъра без никаква съпротива от страна на служителите на реда.

В социалните мрежи дори се появиха някои любопитни видеоклипове: на някои се вижда как чистачи отиват сутрин на работа в Ростов и започват да чистят улицата, сякаш не забелязват хората в камуфлаж наоколо; на други се вижда как въоръжени мъже купуват закуска във „Вкусно и точка“, а на портите на местния цирк е паркиран танк.

Експертите и медиите се разминават в мнението си за това кои точно са били въоръжените мъже. В репортаж на фотокореспондента на ТАСС Ерик Романенко снимките, на които се виждат въоръжени мъже на фона на бронирани машини, насочени директно към щаба на Южния военен окръг, са подписани с думите „Бойци на ЧВК „Вагнер“ пред щаба на Южния военен окръг“.

На свой ред военният анализатор от CIT Руслан Левиев твърди, че кадрите от Ростов са заснети от войници на Министерството на отбраната. Той обърна внимание на видеото с автомобилите на военната полиция: Левиев настоява, че пристигналите с тях мъже не са обграждали сградата, а са заемали позиции за нейната защита.

Но местни жители, дошли в центъра на града, разказаха на медиите - например за „Дождь“ - че по съседните улици в Ростов са стояли както кадри, така и наемници от „Вагнер“.

Пригожин и неговите поддръжници поначало не внасят яснота за случващото се. През нощта основателят на ЧВК „Вагнер“ само обяви, че наемниците уж са свалили два хеликоптера, които обстрелвали позициите на ЧВК и някакъв „граждански конвой“ - ако се вярва на Пригожин, по заповед на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов (няма проверени данни, които да подкрепят тези твърдения).

„На московското шосе една от щурмовите части попадна под обстрел от хеликоптери. Частите на ЧВК „Вагнер“ са цели и невредими. Хеликоптерът е унищожен, изгаряйки в горския пояс“, заяви Евгений Пригожин в едно от редовните си аудиосъобщения.

В отговор на евентуални заплахи Пригожин обещава да „унищожи всичко наоколо“, като заявява, че е "готов да умрат 25 000 души, а след това още 25 000“ (очевидно имайки предвид сражаващите се под негово командване наемници – бел. БГНЕС). Той обясни тази си позиция с необходимостта да защити цивилните, за които се твърди, че са пострадали от руската армия – „в Ростов току-що от хеликоптер“. Един пилот („принадлежащ към ФСБ“), според Пригожин, е отказал да извърши полета.

Телеграмният канал Fighterbomber, за който се твърди, че се управлява от пенсиониран бивш пилот, обикновено добре информиран за случващото се в руските ВВС, твърди, че са свалени два хеликоптера Ми-8мтр (за радиоелектронна борба), както и един хеликоптер Ми-35. Авторът на канала твърди, че „екипажите са живи“.

Около 7:30 ч. московско време каналът "Сива зона", свързан с Пригожин, публикува триминутно видео със заглавие „ЧВК "Вагнер" в щаба на Южния военен окръг в Ростов“. В началото му се вижда как Пригожин в камуфлаж и с пистолет, заобиколен от войници, влиза безпрепятствено в сградата. Следващите кадри го показват, все още въоръжен, да разговаря със заместник-министъра на отбраната (и бивш ръководител на Ингушетия) генерал Юнус-Бек Евкуров и първия заместник-началник на Генералния щаб генерал Владимир Алексеев.

Още в петък вечерта Алексеев моли наемниците на „Вагнер“ да прекратят опита за преврат. Нито той, нито Евкуров, съдейки по видеото, правят опит да задържат Пригожин - въпреки че ФСБ започва дело за въоръжен бунт.

Някои наблюдатели предполагат, че генералите всъщност са били пленени от Пригожин - нито Министерството на отбраната, нито Генералният щаб са направили официално изявление в този смисъл.

„Свалихме третия. Ще свалим всичко, ако изпращате, защото стреляте по цивилни. Току-що ударихте един автобус с хора“. Така Пригожин започва общуването си с генералите във видеото. По всичко личи, че става въпрос за хеликоптери. След това Евкуров се обръща към Пригожин, но последният рязко го прекъсва: „Кой си ти, че да ми говориш на "ти"?!".

Отговорът на Евкуров е труден за разбиране, но следващата фраза завършва с „да помислим какво да правим“. „Още веднъж. Дойдохме тук. Искаме да вземем началника на Генералния щаб [Герасимов] и [министъра на отбраната] Шойгу“. „Махнете го!“, Алексиев отговаря весело.

Тогава Евкуров моли Пригожин да не се намесва в управлението на войските, участващи в украинската инвазия. „Хората умират на всеки пет минути“, казва той. „Момчетата умират, защото ги пращате на смърт“, отрязва основателят на ЧВК "Вагнер".

След това Алексеев казва на Пригожин, че е натъжен от факта, че заради бунта в Киев ще „отворят шампанското“. „В това няма нищо странно. В Киев празнуват с шампанско, когато изоставяте Красний Лиман, Изюм и всичко останало“, перифразира последният. „А ние не бягаме от никъде. Затова и дойдохме тук, за да спре срама, в който живеем. А после добавя: ако бяха говорили с ЧВК „Вагнер“ „с нормален тон“, нямаше да дойдем в Ростов с танковете.

След това пресслужбата на Пригожин е публикувала неговия призив. В него той казва, че бойците на ЧВК наистина са влезли в щаба на Южния военен окръг и са установили контрол над военните обекти в Ростов на Дон, включително и над летището. Той подчертава, че вагнеровците не са възпрепятствали самолети, участващи в инвазията в Украйна.

„Ние поехме контрола, за да може щурмовите самолети да не нанасят удари по нас, а по украинците“, обясни основателят на ЧВК. След това съобщи, че загубите на руската армия (това са загиналите и ранените) всеки ден наброяват хиляди, и добави, че Герасимов уж е избягал от Ростов (вчера Пригожин твърдеше, че това е направил Шойгу).

Каналите на Пригожин разпространиха видеоматериал, на който се вижда как конвоят влиза в Ростов. На тях се вижда, че местните служители на реда не оказват никаква съпротива на вагнеровците, а някои жители махат с ръка на бойците.

По всичко личи, че ситуацията по улиците на Ростов на Дон вече е спокойна. В същото време местните медии съобщават, че жителите на града, които идват в центъра, влизат в словесни престрелки помежду си и дори с бойците на ЧВК „Вагнер“.

Путин обвини в „предателство“ и „измяна"

Операцията на Пригожин в Ростов изглежда е изненадала руските власти. През цялата нощ властите, държавните агенции и медиите запазиха мълчание за случващото се в Ростов.

Едва на сутринта говорителят на руския президент Дмитрий Песков обеща, че Владимир Путин скоро ще се обърне към нацията в извънредна реч. В очакване на това обръщение Министерството на отбраната най-накрая също се изказа.

„Обръщаме се към бойците от щурмовите отряди на ЧВК „Вагнер“. Вие бяхте въвлечени в престъпната авантюра на Пригожин и участието във въоръжено въстание. Много от вашите другари от няколко отряда вече осъзнаха грешката си и молят за помощ, за да се осигури възможност за безопасно завръщане в местата на постоянна дислокация“, се казва в изявлението на министерството.

Министерството твърди, че на онези бойци, които искат да се предадат, е гарантирана сигурност и се твърди, че вече им е оказана помощ. Тези, които все още не са го направили, са били помолени „да проявят разум и да се свържат с правоприлагащите органи възможно най-скоро“.

Около 10:00 ч. московско време обръщението на Путин най-накрая излезе. В петминутната си реч той сравни случващото се с революцията от 1917 г. Той се обърна към гражданите на Русия, към военните и към онези, „които чрез измама или заплахи са били въвлечени в тази престъпна авантюра и тласнати към това тежко престъпление - въоръженото въстание“.

Путин започна речта си с думите, че сега Русия е „въвлечена в неравна борба за своето бъдеще“. Путин смята нахлуването в Украйна за такава борба.

„И затова действията, които разцепват нашето единство, са всъщност отстъпничество от своя народ, от своите бойни другари, които сега се сражават на фронта. Това е удар в гърба на нашата страна и на нашия народ“, каза Путин. „Това е точно този удар, който беше нанесен на Русия през 1917 г., когато страната води Първата световна война. Но победата ѝ беше открадната“.

Путин, без да назовава основателя на ЧВК "Вагнер" по име, нарече действията на Пригожин предателство.

„Прекалената амбиция и личните интереси доведоха до предателство. Предателство спрямо своята страна, своя народ и каузата, за която бойците и командирите на група „Вагнер“ се сражаваха и загинаха рамо до рамо с други наши части и подразделения“, коментира Путин.

„Вътрешните сътресения“ Путин нарече заплаха за държавността и обеща, че всички, които са поели по пътя на „шантажа и терористичните методи“, ще отговарят пред закона. По думите на президента той е дал „необходимите заповеди“ на въоръжените сили. Путин призна, че най-тежко остава положението в Ростов, където „работата на органите на гражданската и военната администрация е ефективно блокирана“.

„Тези, които организираха и подготвиха военния бунт, които вдигнаха оръжие срещу своите съратници, предадоха Русия. И те ще бъдат подведени под отговорност за това. А аз призовавам тези, които са въвлечени в това престъпление, да не правят фаталната и трагична, неповторима грешка и да направят единствения правилен избор - да спрат да участват в престъпните действия“, каза Путин в края на речта си.

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров в своя Телеграм канал коментира обстойно действията на Евгений Пригожин и ЧВК „Вагнер“.

Той заяви, че „напълно подкрепя всяка дума“ в обръщението на президента Путин. „Въстанието трябва да бъде потушено и ако за това трябва да се вземат строги мерки, ние сме готови!“.

„Що се отнася до предателството на родината - президентът дълбоко сгреши“, уверява Евгений Пригожин в аудиоотговор и заявява, че няма намерение да се „предава“.

„Когато ни казаха, че сме във война с Украйна - ние отидохме и се бихме. Но се оказа, че боеприпасите и въоръжението, всички пари, които бяха вложени за тях, бяха откраднати по същия начин. А бюрократите ги запазват за себе си. За случай като днешния, когато някой тръгва към Москва“.

На следващо място основателят на ЧВК „Вагнер“ отново споменава, че силите на Министерството на отбраната удрят по мирни хора. Пригожин казва: „Ние сме патриоти. А тези, които ни се противопоставят, са се събрали около мършата“.

Какво се случва в другите региони?

Източник на Би Би Си, близък до службите за сигурност, ни съобщи, че ФСБ, подкрепена от СОБР (специални сили за бързо реагиране на Националната гвардия), поставя блокади по Донската магистрала. На дежурните в тях е наредено да откриват огън „в случай на заплаха“.

В събота сутринта Ройтерс съобщи, позовавайки се на източник от руските служби за сигурност, че наемници от ЧВК "Вагнер" са поели контрола над всички военни обекти във Воронеж. „Всички ключови обекти във Воронеж също са взети под контрол, всичко, както и в Ростов“, потвърди пред Би Би Си източник, близък до централното управление на ФСБ. По думите му засега те нямат конкретен план за потушаване на бунта на ЧВК "Вагнер".

Също така във Воронеж се гаси горяща цистерна с гориво в петролна база, съобщи областният управител Александър Гусев. „На мястото работят повече от 100 пожарникари и 30 единици техника. По първи данни няма пострадали“, каза той.

В социалните мрежи са публикувани кадри, на които се вижда, че пожарът вероятно е възникнал след експлозията. На видеото се вижда и летящ наблизо хеликоптер, но не е ясно дали той има нещо общо с експлозията и пожара. Междуградският трафик е ограничен: от автогарата във Воронеж не тръгват автобуси за южната част на областта, както и за Елец в Липецка област и за самия Липецк, който се намира на север от Воронеж.

Властите в Санкт Петербург твърдят, че ситуацията в града е „спокойна и под контрол. Тази сутрин „Фонтанка“ съобщи, че сградата на центъра на ЧВК „Вагнер“ в Санкт Петербург е отцепена и там се извършват обиски. „Законосъобразните действия на правоохранителните органи, включително в сградата на центъра „Вагнер“, не оказват влияние върху живота в града“, се казва в изявление на градската администрация.

Режимът на антитерористичната операция (РАО) е наложен не само в Ростовска и Воронежка област, но и в Москва и Московска област. „Благодаря на московчани и гостите на града за разбирането и спокойното отношение към случващото се“, коментира мярката кметът на столицата Сергей Собянин. Той заяви, че всички градски служби функционират пълноценно и движението из града не е затруднено.

Антитерористичната операция е специален юридически режим, като условията и обстоятелствата при нея се определят от закона „За борба с тероризма“. В член 11 от закона са изброени 14 мерки и ограничения. По-специално, лицата, провеждащи антитерористичната операция, могат да влизат в жилищата на гражданите и в помещенията на организациите и да използват безпрепятствено техните превозни средства; да проверяват документите на гражданите, да заглушават и прекъсват комуникациите.

В останалите региони на Русия засега се говори за действащи „засилени мерки за сигурност“ - според властите те се предприемат в Орловска, Тверска и Тулска област. Властите също така започнаха да отменят планираните за уикенда масови прояви. За това съобщават властите на Калининградска, Тулска, Тверска, Воронежка и Липецка област.

Кметът на Москва Сергей Собянин е отложил училищните абитуриентски тържества и общоградския бал в парка Горки за седмица по-късно.

Появяват се снимки от югозападната част на Москва, където хора в камуфлажни униформи изграждат позиции за стрелба от чували с пясък в квартал Ясенево.

В Москва и анексирания от Русия Крим са започнали да демонтират рекламни банери на ЧВК „Вагнер“, съобщават каналите на Телеграм. Също така, ако се съди по снимки от правителствени агенции и съобщения в медиите, по пътищата се проверяват автомобили. Държавната компания „Автодор“ е призовала шофьорите да избират маршрути около магистрала М-4. Очевидци съобщават, че магистрала М-2 от Тулска област до Москва е блокирана и в двете посоки.

Източници на Би Би Си от Министерството на вътрешните работи на Калужка и Тулска област съобщават, че регионалните сили за сигурност са вдигнати по тревога с оръжие. Началниците им са информирали служителите, че им е наредено да тръгнат към Москва в колони, използвайки служебни автомобили.

Близо до 15:00 ч. московско време в социалните мрежи се появиха данни, че колони от ЧВК „Вагнер“ уж минават през Липецка област. Губернаторът на Липецк Игор Артамонов в крайна сметка потвърди, че бунтовническата техника наистина се придвижва през региона.

„Органите на реда и властите, включително в общините, предприемат всички необходими мерки за осигуряване на безопасността на населението. Ситуацията е под контрол“, обеща губернаторът и помоли жителите да не напускат домовете си.

Вагнеровци се намира край Елец в Липецка област, на по-малко от 350 км от Москва.

Как е започнало всичко това?

„Походът на справедливостта“ Пригожин обяви предния ден - веднага след като обвини Министерството на отбраната, че е атакувало тиловите лагери на ЧВК „Вагнер“.

Бизнесменът заяви, че по време на тази атака са били убити много бойци. Единственото му „доказателство“ обаче засега остава видеозаписът, разпространен от канала на „Вагнер“ в петък вечерта. На него уж са заснети последиците от удара - но на кадрите се виждат само няколко фрагмента от тела и овъглени дървета.

Министерството на отбраната нарече изявленията на Пригожин „информационна провокация“, която не отговаря на действителността, а Първи канал, в специално издание на вечерните новини, определи случващото се като инсценировка.

Подобни съмнения обаче изразиха и независими източници: най-вече защото не се появиха други доказателства за удара, за който се твърди, че е нанесен от наемниците на Пригожин.

Въпреки че мнозина обърнаха внимание, че обстановката във видеото много прилича на детайлите от лагера, които бяха показани предния ден в репортаж на РИА ФАН, свързано с Пригожин издание.

Вечерта на 23 юни Пригожин нарече Шойгу „същество, което ще бъде спряно“, и обявява някаква акция, насочена към отстраняване на военното ръководство на страната (създателят на Вагнер подчертава, че бойците на ЧВК не възнамеряват да отстраняват президента или други сили за сигурност).

Скоро след това Националният комитет за борба с тероризма и Главната прокуратура обявиха, че ФСБ е образувала дело срещу Пригожин за организиране на въоръжено въстание - член 279 от Наказателния кодекс. По него основателят на ЧВК „Вагнер“ е заплашен от 12 до 20 години затвор.

„Що се отнася до изявленията за арестите - това е братство, справедливост, чест, съвест (...) и когато правиш такива изявления, нямаш такива чувства“, отговори Пригожин.

Опитът за бунт беше кулминацията на продължилия месеци конфликт между Вагнер и Министерството на отбраната. Той започна още през есента на миналата година, когато на фона на провалите на руската армия в Херсонска и Харковска област Пригожин беше сред най-изявените критици на командването в Москва. След това, през зимата, бизнесменът беше недоволен, че Министерството на отбраната не признава заслугите на „Вагнер“ в операциите в Украйна - например при превземането на град Соледар.

Конфликтът достигна ново ниво, след като през февруари тази година Пригожин за пръв път обвини военното ръководство, че е създало „глад за снаряди“ за бойците от „Вагнер“, които са участвали в настъплението на Бахмут. Бизнесменът твърди, че поради липсата на боеприпаси, отпуснати на наемниците, ЧВК търпи тежки загуби.

Министерството на отбраната отхвърли тези обвинения. Въпреки това Пригожин редовно се нахвърля публично върху ръководителя на ведомството Сергей Шойгу (включително прави изблици срещу членове на семейството му), както и върху началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. На фона на скандала Пригожин изгуби възможността да вербува затворници в руските колонии - в продължение на месеци това беше основният източник за попълване на „живата сила“ за ЧВК „Вагнер“. В резултат на това функцията по вербуване в руските затвори е прехвърлена на руската армия.

През май ЧВК „Вагнер“ постави ултиматум на руските военни командири и обеща да се изтегли от опустошения Бахмут, ако наемниците не получат доставки. Пригожин така и не изпълни заплахата си, като се позова на това, че уж го заплашвали с дело за държавна измяна. Малко след това Вагнер обявява превземането на Бахмут и изтеглянето в тиловите лагери. /БГНЕС