Бунт във ВМРО-ДПМНЕ, искат смяна на Мицкоски

Голямото мнозинство от членовете на ВМРО-ДПМНЕ настояха за свикване на извънреден конгрес, на който да се потърси отговорност за лошите изборни резултати на партията, водена от Християн Мицкоски.

„Дългогодишната традиция в западните демокрации е лидерът на партията, след като е претърпяла изборно поражение, да подаде оставка. Ние не искаме нищо повече от това. Искаме да се свика конгрес на партията“, се казва в писмото на Борче Стамов, който е един от участниците в Инициативния комитет.

Опозиционно настроените членове на ВМРО-ДПМНЕ изразяват своята загриженост заради увеличаващото се вербално и физическо насилие над членовете на партията, които искат промяна в нея. Те са информирали западните посолства и властите за опитите на сегашното ръководство водено от Мицкоски да малтретира физически всички, които не са съгласни с неговата политика.

На извънредните парламентарни избори, провели в средата на юли ВМРО-ДПМНЕ остана втора политическа сила и отново ще бъде в опозиция на СДСМ на Зоран Заев, който се очаква днес или утре да бъде преизбран за премиер. /БГНЕС