Бунтът на света срещу глобалното лидерство на САЩ

Президентът Доналд Тръмп и канцлерът Ангела Меркел

Според проучване в 133 страни, два доклада на „Галъп“, една от най-известните изследователски компании в света, сочат към повишено недоволство от действията на САЩ по отношение на лидерството им в света. Докладите "Рейтинг на световните лидери" и "Сравнението САЩ - Германия, Китай, Русия" показват, че докато през 2017 г., след като президентът Доналд Тръмп встъпва в длъжност, 65 държави са намалили одобрението си към глобалните лидерски умения на САЩ, през 2018 г. 5 държави са намалили одобрението си с още един пункт. Германия, с представянето на канцлера Ангела Меркел, се откроява като страната, която допринася най-много за глобалното лидерство. Съотношението на тези, които не одобряват глобалното лидерско представяне на САЩ, се е увеличило до 43% през 2017 г. и 40% през 2018 г.

Поглеждайки към последните 11 години, нивото на одобряващите американското ръководство е достигнало най-ниската си степен от 34% по време на периода на Джордж У. Буш, 49% по време на периода на Барак Обама, 41% след това, достигайки до 48% и падане до 30% през първата година от президентството на Доналд Тръмп, като в края на 2018 г. е 31%. През периода на Меркел Германия е с най-висок рейтинг от 47% и днес е 39%. При китайският президент Си Дзинпин процентът на тези, които одобряват световното лидерство на Китай е нараснал от 29 на 34%. Гражданите на 133 страни виждат приноса на лидерството на Китай в глобалната система като по-ефективен от този на САЩ. Руският президент Владимир Путин, от друга страна, затвърждава рейтинга на Русия по отношение на одобрението от 30% през 2018 г. отново след 2008 г.

Китайският президент Си Дзинпин

Докато през 2017 г. турският народ одобрява ръководния принос на Русия и Китай към глобалната система на 30%, това съотношение се увеличава с 10 пункта през 2018 г. Затова пък те намаляват рейтинга си на одобрение към САЩ за принос към глобалната система с 13 пункта. Докато съотношението на онези, които смятат, че лидерството на САЩ няма положителен принос за глобалната система, е достигнало рекордно ниво от 43 и 40% съответно през 2017 г. и 2018 г., коефициентът на недоволство към Русия е 31%, 28% към Китай и 22%към Германия. Македония, Словакия, Камбоджа, Иран и Турция са петте държави, които са намалили одобрението си към САЩ. Общо 11 страни от Африка, Азия и Латинска Америка одобряват лидерството на САЩ.

Общо за Европа одобрението на лидерството на САЩ е спаднало до 24%, като това е най-ниско оценилия го континент. Въпреки това, за администрацията на Тръмп не е на дневен ред да предприеме каквито и да било стъпки за подобряване на тази ситуация.

„Древните“ правила на Анадола

До началото на 2000-та година, въпреки че някои се смятаха за модерни и не се интересуваха от религия, от гледна точка на значението им за световното население, християните имаха значителна тежест като висши ръководители в най-важните световни компании, холдинги, неправителствени (НПО) и международни организации. През 2000-та година международните изследвания започнаха да показват, че има значителен ръст сред гражданите в света, които заявяват, че са свързани с исляма и индуистките религии. Днес, в сравнение с миналото, от 2,2-2,3 милиарда християни по света, сега има между 1,8 и 1,9 милиарда мюсюлмани. През 2050 г. се предвижда мюсюлманското и християнското население да се изравнят общо до 2,8 милиарда. Това означава, че членовете на двете религии съответстват на 30% от световното население.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган

Докато индусите ще продължат да формират 15%, се очаква делът на тези, които заявяват, че не принадлежат към дадена религия, да намалее от 16,4% на 13,2% през 2050 г. При очаквано увеличение на световното население средно с 35% между 2010 и 2050 г., прогнозираното увеличение на мюсюлманското население е 73%. За сметка на това обаче християнското население ще се увеличи само с 34%. Това означава, че през 2050 г. ще има много голям скок в дела на мюсюлманите сред висшите ръководители на много компании, холдингови компании, неправителствени организации и международни организации в световната икономика.

За съжаление, има значително западно население, което се притеснява от тази неизбежна картина още от края на 90-те години. Ето защо, от момента на приключването на Студената война, те използват терористични организации, които „произвеждат“ в собствени лаборатории, за да подпомогнат "антиисляма", за да възпрепятстват и спрат нарастващото влияние на мюсюлманите в световната икономика и политика.

Всъщност, тактиката на терористите, за които се твърди, че действат от името на "исляма" и "тактиката на действие или поведение на "християнския" терорист, който извърши последната терористична атака в Нова Зеландия, за голям интерес, изглеждат много сходни една на друга. Под ръководството и визията на президента Реджеп Тайип Ердоган, Турция, със своята дипломация, в хуманитарните операции и процесите на икономическо и търговско сътрудничество, в целия си регион и по света, опирайки се на древните правила на "Анадола", произвежда "антитела" срещу "враждебните" микроби, които се предават между страните. Поради тази причина, с "мюсюлманско-доминиращо" население, те се вбесяват срещу нарастващото влияние на Изтока в глобалната икономика и политика. И отново вследствие на това, тези "древни" правила на Анадола са обект на тъмни глобални сили. Това е същината на продължаващата борба на Турция за региона и целия свят. /БГНЕС

--------------------------------------------------------

Керем Алкин, "Сабах Дейли"

Категории:

Тагове: