Бурята "Ото" връхлетя Скандинавието

В Дания бяха евакуирани жилищни блокове, мостът "Оресунд" към Швеция беше затворен, а норвежките фериботи отмениха курсовете си до преминаването на бурята "Ото" през Скандинавия. Някои от най-силните ветрове са регистрирани по крайбрежието в северната част на Дания.

По югозападното крайбрежие на Норвегия ветровете достигнаха 145 км/ч, а синоптиците в Дания издадоха оранжеви предупреждения за времето в северната част на Ютланд.

Компания за жилищно строителство в Копенхаген премести 280 жители от три блока, предупреждавайки, че вихрушката може да ги събори.

Жилищата от 50-те години на миналия век имат конструктивен дефект и не могат да издържат на силни ветрове.

Бурята удари първо Северна Дания и Южна Норвегия, като връхлетя крайбрежната област Рогаланд и принуди училищата по норвежкото крайбрежие да затворят рано. Фериботите между Северна Дания и Норвегия бяха отменени.

Редица полети от и до летището в Копенхаген бяха отменени или закъсняха, а влаковите услуги в Ютланд, Западна Дания, бяха силно засегнати.

Полицията в Северен Ютланд съобщи, че покривите са силно повредени, а големият брой инциденти означава, че тя може да реагира само на най-критичните ситуации. Те предупредиха да не се предприемат ненужни пътувания.

Докато бурята се придвижваше на изток, пътният и железопътният мост "Оресунд" през пролива между Дания и Швеция беше затворен във вечерния час пик.

Влаковите линии между югозападния град Малмьо и Гьотеборг бяха отменени, а шофьорите бяха призовани да не предприемат излишни пътувания.

Самолетът на шведския министър-председател трябваше да се върне и да кацне аварийно на летище "Арланда" в Стокхолм в следобедните часове, съобщи шведското радио./БГНЕС, Би Би Си