Burberry е първата жертва на китайската реакция заради Синдзян

Burberry стана първата луксозна марка, която попадна под ударите на реакцията на Пекин заради Синдзян, съобщи Ройтерс.

Компанията изгуби своя посланик на китайския пазар, а нейният отличителен тартанов дизайн е изтрит от популярна видео игра.

Днес Китай въведе санкции срещу физически и юридически лица от Великобритания заради „лъжи и дезинформация“ относно Синдзян. Реакцията дойде дни, след като Великобритания наложи санкции заради нарушения на човешките права в региона на Западен Китай.

Burberry е член на Инициативата за по-добър памук - група, която популяризира устойчивото производство на памук. През октомври тя заяви, че спира одобрението си за памук с произход от Синдзян, позовавайки се на опасения за правата на човека.

Известнат китайска актриса Джоу Донгю прекрати договора си с Burberry като посланик на марката, тъй като компанията не е изразила „ясно и публично” позицията си относно памука от Синдзян“.

Емблематичният кариран дизайн на компанията е премахнат от облеклото на героите в популярната видео игра на Tencent Holdings Ltd „Honor of Kings”, става ясно от публикация в официалния акаунт в играта Weibo.

Памукът за Burberry се доставя от САЩ, Австралия, Турция, Индия и Египет.

Реакцията - особено в социалните и традиционните медии, обхвана и марки на масовия пазар като H&M, Adidas AG и Nike Inc, които по-рано изразиха критични възгледи за условията на труд в Синдзян, който е най-големият регион за производство на памук в Китай.

Активисти и експерти по правата на ООН обвиниха Китай, че използва масово задържане, изтезания, принудителен труд и стерилизация на уйгури в Синдзян. Китай отрече тези твърдения и заяви, че действията му в региона са необходими за противодействие на екстремизма.

В писмо до британския парламент от ноември Burberry заяви, че не е работил с доставчици в Синдзян и че не оправдава никаква форма на модерно робство сред доставчиците си, включително принудителен труд в затвора.

Китайският национален съвет по текстил и облекло призова днес международните марки да прекратят „неправилното си поведение“, включително изключването на памука от Синцзян от веригата им за доставка от уважение към китайските клиенти.

Хонконгският депутат Реджина Ип заяви, че ще спре да купува стоки с марката Burberry.

„Burberry е една от любимите ми марки. Но ще спра да купувам продукти на Burberry. Заедно с моята страна ще бойкотирам компании, които разпространяват лъжи за Синдзян“, написа тя в профила си в Туитър. /БГНЕС

Лондон / Великобритания