Бургас е твърдо в „червената зона”

Държавната болница в Бургас разкрива допълнителни легла заради тревожния ръст на заразените по морето. Градът е вече в „червената зона”, но според ръководството на здравното заведение, натискът към болницата засега е по-слаб от очакваното, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„Всички очаквахме в средата на септември да започне натискът към здравните заведения, но той вече започна, а в началото на август и в средата беше по-силният натиск. Към момента имаме 50 легла за пациенти с лек COVID, 6 от тях са свободни. Предстои разкриването на още 25 такива легла. Тази сутрин имахме шест свободни. Миналата седмица имаше шест деца, днес сутринта бяха 4 дечица, които са настанени, но за щастие с леки симптоми. Както и при предишните вълни и при тази децата биват по-малко засегнати. Но защо има повече млади хора към момента с по-ясно изразени симптоми – не мога да отговоря. Това коментира пред БГНЕС директорът на УМБАЛ – Бургас Бойко Миразчийски.

„Повечето туристи, които са диагностицирани с COVID по време на почивката си край морето предпочитат да се завърнат по родните си места. Не мога да кажа, че усещаме някакъв натиск или наплив на пациенти“, отчете д-р Миразийски. По думите му, след средата на август обстановката противно на очакванията, се оказва по-лека отколкото в началото на месеца.

Миразчийски не пожела да коментира трябва ли да бъдат затегнати мерките, след като Бургаска област влезе в червената зона по разпространение на коронавирусна инфекция. И лаконично отбеляза: „…колкото по-отговорни сме в спазването на сега наложените мерки – толкова по-добре“.

През триажния център на УМБАЛ Бургас минават по 15-20 души на ден, а при предната вълна са били между 65 и 80 души, заявиха от държавната болница. /БГНЕС