Буркина Фасо изгони репортери на френски вестници

Управляваната от хунтата Буркина Фасо е изгонила кореспонденти на френските вестници „Льо Монд“ и „Либерасион“, съобщиха вестниците и определиха този ход като "произволен" и "неприемлив", предаде АФП.

"Кореспондентката ни в Буркина Фасо Софи Дус беше експулсирана от страната... едновременно с колежката си от "Либерасион" Агнес Файвр", съобщи „Льо Монд“ и добави, че експулсирането е станало вчера и че двете жени са пристигнали в Париж рано тази сутрин.

В понеделник военната хунта, управляваща Буркина, спря всички предавания на новинарския канал "Франс 24", след като той интервюира ръководителя на Ал Кайда в Северна Африка.

Буркина Фасо, където миналата година бяха извършени два преврата, се бори с джихадистки бунт, който през 2015 г. се пренесе от съседно Мали.

През декември хунтата на Буркина спря излъчването на радио "Франс ентернасионал" (RFI), което принадлежи към същата група "Франс медйас монд" като "Франс 24" и обвини радиостанцията, че е излъчила "послание за сплашване", приписвано на "ръководител на терористи".

Както RFI, така и "Франс 24", които отразяват отблизо африканските въпроси и са популярни в африканските франкофонски страни, бяха спрени в съседно Мали, което също се управлява от военна хунта. /БГНЕС