Бурна дискусия в НС по проектокабинета, 4 формации против

Бурна дискусия в парламента за и против проектокабинета на проф. Габровски, предаде репортер на БГНЕС.

Категорично "против" правителство на ГЕРБ-СДС са четири формации в парламента - "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Възраждане".

Атанасова: Днес ще подкрепим истински, а не въображаем А отбор на България

Проектокабинетът „Габровски“ може да се окаже единствената реална възможност за излъчване на правителство в 48-ото Народно събрание. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„В последните дни, а и днес, както ние всички в тази зала така, и всички български граждани имаха възможност да се запознаят с впечатляващата биография на проф. Габровски“, отбеляза Атанасова и подчерта, че дори и тези, които няма да подкрепят това предложение не отрекоха неговите качества и не си позволиха да очернят образа на един от безспорните авторитети на българската медицина, наука и общество.

„И преди и след нашата номинация проф. Габровски ще бъде авторитет“, каза тя и допълни, че персоналният състав на проектокабинета също се състои от хора с богати биографии, добре познати и уважавани в своите професионални общности и сфери.

По думите на Атанасова проектокабинетът надхвърля партийната и идеологическа политика. Освен това според нея политическият елит не е в състояние да излъчи стандартно правителство.

Ще си тръгнем със съзнанието за изпълнен дълг към обществото независимо какъв ще е резултатът от гласуването, добави Атанасова.

Гюров: Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, приоритетите им са прекопирани от нас

Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, готови сме да подкрепяме отделни политики, които смятаме за важни. 7-те приоритета на този кабинет са прекопирани от нашата програма.

Експертен кабинет не съществува, всеки кабинет е политически, а българският опит с експертни кабинети е горчив. Това заяви председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. Вие от ГЕРБ и ДПС свалихте това правителство. Във време на война и световна икономическа криза, вие хвърлихте страната в политическа несигурност и предизвикахте предсрочни избори. Днес вие ни предлагате правителство, което не изпълнява първото важно условие - не може да носи политическа отговорност. Предлага ни се експертен кабинет, но няма как да нямаме своите съмнения, каза Гюров.

Зад експертните кабинети стои винаги чужда воля, за съжаление тази воля доведе България до челните места на всички негативни класации в Европа. Завръщането на Промяната тепърва предстои.

Карадайъ: Да дадем шанс на правителството на Габровски

Днес е исторически ден за България, често сме чували и често сме казвали, че предстоят исторически решения и те са били такива. Днешното историческо решение ще бъде съдбоносно за страната ни. Днес можем да изберем редовно правителство, всички да се обединим с общи приоритети, които да помогнат на хората и на всички нас да преживеем по-лесно зимата и да решаваме кризите. Отговорността пред държавата ни задължава да осигурим решение на кризите и на проблемите на хората. Това обаче се оказва нелека задача за партиите като цяло.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на парламента по време на дебатите за избор на кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател, както и предложения от него състав на Министерския съвет с първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Карадайъ посочи, че ГЕРБ са спечелили изборите, но не им достигат достатъчно мандати, за да съставят кабинет сами. "Трябва да дадем шанс на правителството на Габровски да предложи и да реализира стратегия за преодоляване на кризите в името на спасяване на държавата и държавността. Днешното решение е съдбоносно. Намираме се в критична точка от историята на страната ни. Държавата и възпроизводството на държавността изискват спешно търсене на съгласие за съставяне на редовен кабинет, това е единственото основание да погледнем към предложения кабинет като шанс за излизане от политическата криза, което е предпоставка за преодоляване на всички останали кризи", подчерта той.

Костадинов: Изборите са риск само в тоталитарните общества, няма да подкрепим този кабинет

Не чух думата „независимост“, не чух думата „свобода“, не чух думата „демокрация“. 32 години след първите свободни избори в България ние вече приемаме изборите като заплаха. Изборите са риск само и единствено в тоталитарните общества, защото могат да свалят тоталитарния режим. И партиите, и медиите представят като заплаха изборите. Ние от „Възраждане“ няма да подкрепим този кабинет. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Костадинов заяви, че вместо политическите партии да си направят изводите от ниската избирателна активност на последните парламентарни избори, започнаха да плашат хората с нови избори. По думите му твърденията, че задължително и на всяка цена трябва да се направи правителство, доведоха до това „народът да няма доверие на държавата си“.

Нинова: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ

Няма да подкрепим правителство, предложено от ГЕРБ с кандидат за премиер Габровски. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Това решение е принципно. От 6 години водим борба за промяна на модела на ГЕРБ. Продължаваме да се борим с паралелната държава, добави Нинова. Тя представлява неуважение към институциите и разделението на властите, ръст на бедността и на неравенството, кражби и корупция, и липса на справедливост, тя няма цвят, уважаеми народни представители, тя може да е присъща на всяка партия и на всяко правителство, каза Нинова.

„Дали просто този модел на управление не се приспособява към всяка нова власт към всеки силен на деня“, подчерта тя.

Освен пред множество кризи сме изправени пред загуба на парламентарната демокрация, смята Нинова и посочи икономическата, енергийната, социалната и демографската кризи.

Даваме си сметка колко голяма е отговорността да бъде съставено правителство и този парламент да работи, отбеляза Нинова, като посочи, че има две задачи и две възможности – „първата, да продължим борбата с модела на управление „паралелна държава“, втората, да преведем България през кризите отговорно и с мисъл за хората“. Лидерът на БСП добави, че тези възможности вижда не в първия, а във втория и в третия мандат и каза, че не приема думите, че само първият мандат представлява възможност за преодоляване на кризите.

Иванов: Не можем да подкрепим това правителство

Ние не можем да подкрепим това правителство - така предложената като формат и политическа платформа идея за управление на страната. България има нужда от дълбока промяна. Тази дълбока промяна е необходима, защото без това не можем да решим политическата криза.

Това заяви Христо Иванов от Демократична България от трибуната на парламента по време на дебатите за избор на кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател, както и предложения от него състав на Министерския съвет с първия мандат на ГЕРБ-СДС, предаде репортер на БГНЕС.

Иванов подчерта, че необходимостта от промяна е отправната точка за всеки политически разговор за решаване на безизходицата, в която сме се оказали. "Единият подход е конфронтационният подход - подход на играта с нулев резултат. Видяхме и знаем, че това не работи. Другият подход е също толкова деструктивен - идеята, че ще игнорираме необходимостта от промяна", обясни той.

Иванов посочи, че това, което се предлага днес няма отговор на един много прост въпрос: "какви са гаранциите, че то няма да се превърне в следващ кабинет "Беров". Няма лесен отговор на този въпрос при тази ситуация, но аз не виждам дори опит от мандатоносителя да се отговори на този въпрос. Смятаме, че един такъв кабинет, който изглежда като служебен кабинет, само че селектиран на друго място, не е достатъчно лечение и отговор на проблемите, които България има, трябва повече. Не виждаме в състава, който предлагате ресурс за амбициозни реформи и ресурс за дълбоките промени, за които България има нужда. Нашата теза е, че точно защото е трудно трябва да си поставяме високи цели", категоричен е той. /БГНЕС

Стефан Янев: Ще подкрепим проф. Габровски персонално като премиер, но кабинет не

Ще подкрепим проф. Габровски персонално като премиер, но кабинетът не, заяви лидерът на Български възход Стефан Янев.

Подкрепяме персонално проф. Габровски за кандидат за премиер, в същото време ПГ на „Български възход“ няма да подкрепи предложената структура и състав на кабинета, поради липсата на политическо споразумение и яснота кой носи политическата отговорност. Отиването на изборите не бива нито да ни плаши, нито да ни притеснява, добави Янев.

В началото на 48-ото Народно събрание повечето от представителите на политическите сили изразиха надежда и отговорност пред избирателите, че сме тук да решаваме проблеми и да предлагаме решения за проблемите на българските граждани. Диалогът започна трудно. Днес, когато трябва да гласуваме структурите в състава на МС, виждаме на практика резултатът от този диалог, каза Стефан Янев.

По думите му гласуването за предложения кабинет от ГЕРБ-СДС е и връзката с гражданите и демонстрацията дали има връзка между думите и делата ни на партиите.

„Поздравявам ГЕРБ-СДС за избора на проф. Габровски“, подчерта Янев, но допълни, че действията и подкрепата на кабинета трябва да бъдат основани на ясни принципи и правила кой носи политическата отговорност, нещо, което от БВ не са видели. /БГНЕС

Тагове: