Бурята Филомена хвана в бял капан Испания

Ден след като снежните бури предизвикаха хаос в голяма част от Испания, синоптиците предупредиха, че в събота предстоят още, пет региона са поставени под червена тревога, съобщава АФП.

Бурята Филомена блокира пътищата, особено в центъра на страната, като столицата Мадрид е свидетел на най-силните снеговалежи от 1971 г. насам.

Летището в Мадрид Барахас беше затворено късно в петък и стотици автомобилисти останаха блокирани. Метеорологичната агенция AEMET определи ситуацията като "изключителна и най-вероятно историческа".

Очаква се още 20 сантиметра да паднат в събота в Мадрид и по-ниските равнини в централна Испания, и до 50 сантиметра на по-голяма надморска височина. "Беше сложен ден, но утре ще бъде още по-трудно", кметът на Мадрид, Хосе Луис Мартинес-Алмейда, туитва във видео малко преди полунощ в петък.

В актуализация в събота той описа ситуацията като „изключително сериозна“ и посъветва хората да не напускат домовете си. Властите спряха автобусните услуги и сметосъбирането в града след нощ, в която снегът продължи да вали стабилно.

Испанският премиер Педро Санчес през Туитър призова хората да останат на закрито и да следват инструкциите на службите за спешна помощ. Агенцията за спешни случаи в Мадрид заяви, че е работила цяла нощ, за да помогне на заклещените автомобилисти, освобождавайки хиляда превозни средства.

Снеговалежът наруши трафика по близо 400 пътища, съобщиха от транспортните власти, а от железопътната мрежа Renfe отмениха високоскоростните влакове между Мадрид и Валенсия.

Снегът превърна прочутата Пуерта дел Сол в място за зимни спортове, след като скиори - и дори човек на шейна, теглена от пет кучета - поеха по обичайно натоварената пътна артерия.

Освен Мадрид, регионите Арагон, Валенсия, Кастилия Ла Манча и Каталуния бяха най-силно засегнати от снежните бури. Историческият град Толедо помоли армията за помощ при разчистването на улиците, както и Албасете на югоизток, съобщи обществената телевизия.

Синоптиците заявиха, че обилният сняг ще продължи до неделя, преди бурята Филомена да започне да се движи на североизток, въпреки че температурите ще останат изключително ниски.

Преди снеговалежите да започнат в четвъртък сутринта, температурите вече бяха паднали до неофициално рекордно ниско ниво от -34,1 градуса по Целзий на ски станция в централните Пиренеи в сряда./БГНЕС