Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

Отпадналите паркоместа от бул. "Патриарх Евтимий" да се компенсират на бул. "Витоша" предлагат заместник-кметът по транспорт Илиян Павлов и общинските съветници Андрей Зографски, Симеон Ставрев и Димитър Петров, и кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, предаде репортер на БГНЕС.


"Самият проект и самата идея да се осъществи е заложена още в устройствения план. Този проект не е мой, не е на кмета Терзиев, не е на "Спаси София", той е на София", каза заместник-кметът по транспорт Илиян Павлов.

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Андрей Зографски, който е и заместник-председател на транспортната комисия в СОС, съобщи, че се предвижда основна бус лента.

Това, което този проект предвижда, уточни той, е не само обособяване в бус лента, но и монтирането на специални платформи, с които нископодовите тролейбуси ще бъдат достъпни.

Общинският съветник Симеон Ставрев добави, че проектът се опитва максимално да помогне на живущите да нямат проблеми с паркирането.


В района има повече от 10 паркинга и гаража. Гаражът под НДК е с вместимост хиляда автомобила. Проблемът с паркирането може да бъде решен.


Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков коментира, че се предвижда да се придвижи с бързи темпове идеята за "червена зона".

По думите му във всички инфраструктурни проекти добрата практика е да се мисли за всички аспекти на реализация.

"Осигуряването на нови велоалеи категорично подобрява качеството на живот", каза той.

Зографски от своя страна подчерта, че това е един много комплексен проект, максимално експертно подкрепено и обмислено решение.

Обмисляме промяна на правилата за паркиране. В неделя също да важи зоната, да окрупним зоните, да коригираме работното време. Трябва да разберем, че центърът на града е за всички хора, но в него живеят хора с легитимни права, отбеляза той.

Зографски уточни, че лентите за движение остават две, плюс обособяване на бус лента. Няма защо бул. "Патриарх Евтимий" да не е в този формат. Никъде не се премахва паркирането, увери той и заключи, че това е един проект, който предвижда удобна, функционална, безопасна среда.

Проектът следва да се реализира до месец. /БГНЕС