Бузлуджа посреща туристи за пръв път от 30 години

Монументът Бузлуджа ще отвори за посетители за пръв път от над 30 години насам, съобщиха от фондация „Проект Бузлуджа”, чиято цел е опазването на паметника.

В последните няколко години фондацията, носеща името на паметника, работи по запазването на мозайките и превръщането му в достъпен за туристи обект.

Още през ноември 2021 година дейностите по опазване на мозайките приключиха и сега идва ред на реалното отваряне на вратите. Само преди няколко дни „чинията” бе оцветена от светлини и арт мопинг, което събра много почитатели на модерното изкуство в Балкана, припомня репортер на БГНЕС. Интересен факт е, че мозайките в монумента представляват най-голямото мозаечно пано в Европа, разположени на площ от 1000 кв. метра.

От фондация „Проект Бузлуджа” разбираме, че скоро посетителите на сградата ще могат да научат за нейната история още във фоайето, както и за актуалните дейности по опазването ѝ и бъдещия ѝ потенциал чрез видео прожекции.

Билети за обиколка с екскурзовод ще се закупуват от инфо павилион. Турът се провежда по изградени за целта обезопасени посетителски пътеки. В основната зала се намира стабилизираната куполна мозайка. Опасните отломки от покрива са отстранени и посетителите могат да обиколят залата, да седнат на трибуните и да научат повече за историята на мястото от екскурзовода. Стенните мозайки се намират зад зелените платна на временния защитен навес, който ги пази от дъжд и сняг. Посетителите ще могат да видят част от тях.

Обиколка на всички мозайки ще бъде предлагана в специализирани турове. На финала посетителите ще се насладят на изключителната природна панорама, разгръщаща се от центъра на България. /БГНЕС