Бягане и колоездене за възстановяване на Драгоманското блато

Драгоманското блато е единственото карстово блато в България и е най-голямата естествена влажна зона и находище на гнездящи водолюбиви птици в близост до София.

За съжаление, живописното блато често е обект на посегателства. За последен път то стана жертва на пожар през януари месец тази година. Ето защо Сдружението за дива природа „Балкани” и съмишленици стартират нови благотворителни инициативи за възстановяване на природната забележителност в подножието на Чепън планина.

В средата на октомври – на 17-и, предстои да е проведе поредното издание на едно от най-популярните родни състезания за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“, което застава зад каузата.

На 13 септември пък предстои пешеходно изкачване на връх Петровски кръст – най-високата точка на Чепън планина край Драгоман. Малко преди същинското състезание – 26 септември ще е с фокус върху колоездачите – ще се проведе опознавателно преминаване с велосипед 23 км трасе на „Байк и рън за Чепън”.

Драгоманското блато, заедно с Чепън планина, е определено за представително местообитание от европейско значение за опазване на биологичното разнообразие. Включено е в списъка на орнитологично важните места, като част от комплекса „Влажни ливади – Раяновци“, а също и в европейската система от защитени територии NATURA 2000. /БГНЕС