Бюст-паметник на Неофит Рилски скара Банско и Разлог

Открит паметник на Неофит Рилски буквално скара Банско и Разлог, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Вчера на официална церемония в разложкото село Баня бе открит бюст-паметник на Неофит Рилски, изработен от скулптура Асен Ботев.

В с. Баня са категорични, че Неофит Рилски, е прекарал първите 8 години от живота си именно в селото, а след това заедно с майка си заминава и се установява в Банско, откъдето започва и пътя му като духовник и просветител.

Не това притеснява банскалии, а надписът на мемориала „На това място е била родната къща на отец Неофит Рилски със светско име Никола поп Петров Каташов, роден в 1793 година и живял в село Баня до 1801 година“.

Именно тезата, че Рилски е роден в селото, е спорна според кмета на Банско Иван Кадев и съгражданите му. Вчера той сезира БАН за „посягане на идентичността на Неофит Рилски“.

От своя страна кметът на община Разлог – Красимир Герчев, е категоричен, че място за спор няма, а само за почит над делото над будителя, нещо повече, този паметник се е забавил с 16 години.

Според него, проблем е, че преди 1989 г. не е правено изследване за живота на Рилски и вероятно е имало подменяне на историята.

„Ние искаме да уточним, че Неофит Рилски е роден в село Баня и разбира се, че в Банско се формира като личност – в това няма разногласия. Аз не съм историк и затова се опирам само на факти“, смята Герчев.

Той се основава на исторически документи, в които е написано, че Рилски е именно от Баня, познат под името Никола Каташов, а след като майка му се омъжва повторно за учител в Банско, Неофит/ Никола, приема фамилията на доведения си баща – Бенин. Причината Рилски да се премести в Банско е бягство след поредното опожаряване на село Баня, при което майката на Рилски, която е вдовица, и тогавашния Никола остават без дом.

Че Неофит Рилски е роден в с. Баня, отстоящо на 4 км. от Банско, са категорични още съвременникът му Виктор Григорович, както й Константин Иречек.

Днес по темата трябваше да бъде дадена пресконференция в къщата музей на Неофит Рилски в Банско, но тя бе отложена за утре. /БГНЕС