Цацаров: Работата на КПКОНПИ няма да се промени, ако тя се назначава от президента

Нищо в работата на Антикорупционната комисия няма да се промени, ако тя се назначава от президента. Това каза председателят на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на БГНЕС.

Цацаров присъства в парламента, където депутатите разгледаха доклада на оглавявания от него орган за постигнатите резултати в областта на противодействието на корупцията през 2019 г. и отговори на критиките на опозицията, че комисията не работи ефективно в този си вид.

„В този вид, ако законът бъде променен така, както се настоява от парламентарната опозиция, той пак няма да работи. Нищо няма да се промени в работата и във вашите констатации, ако комисията се назначава не от парламента, а от президента. Нищо! Всичко ще остане такова. Но ако смятате, че това е разковничето на борбата с корупцията в България, без грам политика ви казвам, на грешен път сте“, обърна се Цацаров към депутатите от БСП.

Той бе категоричен, че справянето с корупцията не е работа само на една комисия. „Справянето минава и през тази зала, защото тя приема и гласува инструментариум, с който работим ние, прокуратурата, МВР, ДАНС и прочие“, подчерта Цацаров, давайки за пример остарели правни норми в Наказателния кодекс, които са останали непроменени още от 1968 година.

„Това очевидно не ви прави впечатление“, коментира той.

На критиките на левицата за отсъствието от доклада на комисията на случая с терасата на бившия председател Пламен Георгиев, Цацаров отговори така: „Отчетният доклад не е вестник. В него не присъстват и проверките на закупени недвижими имоти в София, на немалка стойност, от представители от вашата парламентарна група. Нека бъдем обективни“.

След проведено гласуване депутатите приеха доклада на комисията със 131 гласа. /БГНЕС