Цацаров: Случаят от Пловдив е класически пример за това, за което сме чели

Момчето от Пловдив не е терорист. Случаят е класически пример за това, което само сме чели и коментираме, че се случва в други страни. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на БГНЕС.

Засега 16-годишният младеж е поставен под надзора на член на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица.

„Някак си си мислим, е тук, у нас, такива случаи не могат да се случат“, продължи главният прокурор.

Сотир Цацаров обясни, че младежът е бил вербуван от лице от арабски произход, живеещо в държава от Северна Африка. Кореспонденцията се е осъществявало изцяло по интернет и е протекла на няколко етапа. Първоначално той е бил въведен в ценностите на исляма.

„Следва информация за това какво е задължението на всеки истински мюсюлманин трябва да направи. То градира от това да твори добро всеки ден, до това да унищожава неверниците. След това започва изпращането на клипове, от които първоначалната реакция е била отвращение и уплаха. Следва изпращането на послания, свързани с това, че един истински мюсюлманин трябва в живота си да унищожи поне един неверник. Следват още инструкции, довели до това, намерено в дома му”, обясни Цацаров.

Според него младежът не би извършил терористичен акт, какъвто би направил един истински терорист. „Но ние не знаем каква би била следващата стъпка“, отбеляза той.

По информация на прокуратурата младежът е от християнско семейство, но има данни за роднина в рода си, изповядващ ислям. „Това само по себе си нищо не значи“, категоричен бе Цацаров.

В момента службите работят по установяването на лицето, което е осъществявало контакт с 16-годишния младеж. /БГНЕС