Цацаров: Започването на консултации е прибързан процес

Президентът Румен Радев е подранил с консултации за нов главен прокурор. Това становище изрази действащият главен обвинител на Републиката Сотир Цацаров, предаде репортер на БГНЕС.

Сотир Цацаров се срещна с държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Утре президентът ще обсъди същия въпрос и с председателя на ВКС Лозан Панов.

Цацаров оцени днешната среща като изключително конструктивна и каза, че тя е преминала в много откровен дух и в много спокоен тон.

Той припомни, че мандатът на главния прокурор изтича на 10 януари 2020. „Това означава, че, според закона, най-рано процедурата може да бъде открита на 10 юли, а най-късно – на 10 септември тази година. При това положение, когато и да се открие процедурата гласуването е възможно да се състои теоретично в края на октомври или ноември. Провеждането на такава среща или започването на консултации днес, на 13 май, е доста прибързан процес”, заяви Цацаров и добави, че е заявил това пред държавния глава.

Цацаров е подчертал, че е изключително важно тази консултации да покажат волята на държавния глава за стриктното спазване на Конституцията и закона. „Казано по друг начин, да не се превръщат в процес, който може да бъде тълкуван като опит за влияние върху първата част от процедурата – тази част, която е свързана с номинация на кандидатури и избор, в която той по Конституция няма никакви правомощия. В това отношение срещнах пълното разбиране на президента”, заяви Цацаров.

Двамата са обсъдили правомощията на главния прокурор и евентуалните промени, които се предлагат в тази посока. „Моето становище, а бих казал такова бе становището и на държавния глава, е, че при всички случаи трябва да бъдат осъществявани промените, които са препоръчани от ЕК и които са свързани с евентуалния благоприятен изход за България от Механизма за сътрудничество и проверка”, посочи Цацаров.

Той припомни, че на 8 април лидерът на БСП Корнелия Нинова първа е заговорила за промени в правомощията на главния прокурор. Цацаров обърна внимание, че вчера и президентът, и Нинова във връзка с различни събития са били в Асеновград. „Нинова направи изявление, поне аз така го прочетох, които са свързани с необходимостта да бъде редуцирана безконтролната, според нея, власт на главния прокурор и най-вече това да се извърши преди избора на нов главен прокурор”, посочи Цацаров.

Той е изключително удовлетворен от това, че не е видял съвпадение в позицията на Нинова и тази на Радев. „Напротив, президентът изрази съвсем ясното становище, че при всички случаи каквито и промени свързани със статута на главен прокурор да бъдат обсъждани, те трябва да бъдат обсъждани при наличие на действащ и избран главен прокурор, който да представлява професионалната общност и да защитава нейните интереси”, каза Цацаров.

Той смята, че по отношение на правомощията на главният прокурор, а както по отношение на статута на другите двама големи в съдебната система, трябва да бъдат изпълнение препоръките на ЕК. Според него няма място вече, за какъвто и да е институционален инат, доводи и всичко друго. „Ако това е цената за излизане от механизма, тя трябва да бъде платена, за да се създаде някакъв механизъм и то съвсем действен на контрол”, заяви Цацаров. Той отбеляза, че механизъм за контрол и сега съществува, но ако трябва да се въведе по-интензивен механизъм ще се въведе, правосъдният министър Данаил Кирилов работи в тази насока.

Главният прокурор е сигурен, че максимум до 3 седмици МП ще внесе законопроект за изменение в Закона за съдебната власт в Народното събрание. „Мисля, че Кирилов ще изненада доста хора с много изменения или предложения, които никой не е очаквал от него”, завърши Цацаров. /БГНЕС