Централният бюджет влиза за окончателно гласуване

Гласуването на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) ще бъде проведено днес, след като народните представители се изпокараха на извънредното заседание във вторник. Очаква се да започне и окончателното гласуване на централния бюджет за следващата година, предаде репортер на БГНЕС.

Снощи от "Атака" и БСП поискаха поименно гласуване на текстовете по размера на минималната пенсия, заложена в бюджета на ДОО за 2020 г. Председателстващият пленарното заседание Емил Христов заяви, че БСП възпрепятстват работата на заседанието, че ще накаже някого, след което прекрати работата на парламента.

Днес Народното събрание трябва да гласува окончателно финансовата рамка за догодина. Финансовото министерство определи Бюджет 2020 като балансиран. Държавата е планирала да изхарчи толкова, колкото е събрала а именно - 46,8 млрд. лв.

Заложеният икономически растеж е в рамките на 3,3 на сто, безработицата - 4,1%, а инфлацията - малко над 2.

Сред набелязаните цели са увеличение на разходите за средно образование, удвояване на учителските заплати, инфраструктура с фокус в Северна България, увеличение на разходите за отбрана. /БГНЕС