ЦИК: 100-те хиляди избиратели в списъците на столицата са техническа грешка

Налага се да преизчислим избирателната активност в София на първия тур, съобщи на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев в деня след балотажа.

Андреев посочи, че техническа грешка е причинила разликата от близо 100 000 избиратели в списъците на столицата.

"Тук не можем да говорим за резултати от изборите, тъй като те се отчитат на основата на действителните гласове, които са подадени за кандидатските листи, за отделните кандидати в балотажа", каза той.

Броят на избирателите на местните избори в София е бил 1 064 705, а не 1 165 955. По-голямото число е дадено от областната администрация, като вероятно е техническа грешка и се отнася за парламентарните избори през 2017 година, обясни Андреев.

"Броят, който е предоставен от Областната администрация - това явно са били избирателите, които са към изборите, националните, за национален парламент или за европейски парламент, и те са 1 165 955. Впоследствие, с оглед и информацията, която постъпи от Общинската избирателна комисия, с имейл са изпратили вярното число, което е подадено в Централната избирателна комисия, но което явно не е взето предвид при обработването на данните поради техническа грешка - 1 064 705", каза Андреев. "В тази връзка ЦИК в момента ще промени данните за 27 октомври 2019 от общите избори и там, където в момента фигурира 1 165 955 ще бъде променено числото на вярното 1 064 705".

Андреев обяви, че до момента в ЦИК няма запитване от областния управител на Бургас по казуса, пред който е изправена община Несебър, където новоизбраният кмет и двама общински съветници са в ареста за купуване на гласове. /БГНЕС