ЦИК отчита 10 дни дейност

Централната избирателна комисия ще проведе заседание, на което ще отчете дейността за първите 10 дни от работата на новата комисия.

Заседанието ще се проведе на 31 март, предаде репортер на БГНЕС.

БГНЕС припомня, че мандатът на досегашния състав на ЦИК изтече на 21 март. Съгласно Изборния кодекс само ръководството на ЦИК се избира от парламента, а останалите членове на комисията се назначават с указ на държавния глава. Така на 20 март 2019г. парламентът избра Стефка Стоева за председател на новия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Номинацията на Стоева дойде от най-голямата парламентарно представена партия – ГЕРБ. Тя е дългогодишен юрист и съдия във Върховния административен съд (ВАС). Освен, че е правораздавала във ВАС, тя е оглавявала 4-то отделение в него, което разглежда жалбите за нарушения в изборния процес. Стефка Стоева е заемала и позицията зам.-председател на този съд.

Депутатите одобриха и предложението на БСП за зам.-председател на ЦИК, които издигнаха за поста Силва Дюкенджиева. Тя е юрист и е била член на ЦИК за местните избори 2017 г., за народни представители през 2009 г., за членове на Европейския парламент през 2009 г. Била е член на комисията и от 2011 до 2014 г.

За заместник-председател депутатите одобриха и доц. Таня Йосифова, предложена от „Обединени патриоти“. Тя също е дългогодишен юрист, с над 20-годишен опит в областта на гражданското право. Преподавател е в УНСС, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и академията на МВР, като досега не е била член на избирателната комисия.

Одобрена бе и кандидатурата за заместник-председател на Кристина Цанкова-Стефанова, предложена от парламентарната група на ВОЛЯ.

Предложението за секретар на ЦИК дойде от парламентарната група на ДПС и също срещна одобрението на мнозинството. Секретар отново ще бъде Севинч Солакова, която заема поста и към настоящия момент. Юрист по образование и с над 20-годишен юридически стаж, Солакова е била член на ЦИК от 1995 г. до 2005 г. и секретар от 2011 г. досега.

Също на 20 март 2019 г. на основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 46, ал. 4, изречение второ от Изборния кодекс, със свой указ президентът Румен Радев назначи, считано от 21 март 2019 г., членове на Централната избирателна комисия, както следва: Александър Андреев Андреев, Бойчо Иванов Арнаудов, Георги Славчев Баханов, Димитър Генчев Димитров, Емил Цветанов Войнов, Ерхан Юксел Чаушев, Ивайло Кирилов Ивков, Йорданка Цвяткова Ганчева, Катя Иванова Иванова, Мария Христова Бойкинова, Мирослав Александров Джеров, Николай Иванов Николов, Силвия Тодорова Стойчева, Таня Анчева Цанева, Цветанка Петкова Георгиева. /БГНЕС